Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian History – Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. Which among the following ended the French power in India ?
    1.Battle of Panipat
    2.Battle of Plassey
    3.Battle of Wandhiwash
    4.Battle of Bauxar
    5.None of these
    Answer – 3.Battle of Wandhiwash
    Explanation :
    The Battle of Wandiwash was a decisive battle in India during the Seven Years’ War. This was the Third Carnatic War fought between the French and the British. This war ended the French power in India

  2. The word ‘Bhuddha’ mean
    1.an enlighted one
    2.a power
    3.a liberator
    4.a conqueror
    5.None of these
    Answer – 1.an enlighted one
    Explanation :
    Bhuddha’ mean an enlighted one

  3. Babur was succeeded to the Mughal throne by …………………………
    1.Bahadur Shah
    2.Humayun
    3.Akabr
    4.Sher Shah
    5.None of these
    Answer – 2.Humayun
    Explanation :
    Babur was succeeded to the Mughal throne by Humayun

  4. Inscribed coins in India were first circulated by ……………………….
    1.Mauryans
    2.Gupta
    3.Ashoka
    4.Indo-Greeks
    5.None of these
    Answer – 4.Indo-Greeks
    Explanation :
    Inscribed coins in India were first circulated by Indo-Greeks
    A famous early electrum coin, the most ancient inscribed coin at present known, is from nearby Caria.

  5. Wood’s Dispatch is related to ………………………….
    1.Judicial Reforms
    2.Economic Reforms
    3.Educational Reforms
    4.Religion Reforms
    5.None of these
    Answer – 3.Educational Reforms
    Explanation :
    In accordance with Wood’s despatch, Education Departments were established in every province and the University of Calcutta, the University of Bombay and the University of Madras in 1857 as well as the University of the Punjab in 1882 and the University of Allahabad in 1887.

  6. ’Tripitaka’ is associated with ……………………….
    1.Bhuddhists
    2.Hindus
    3.Sikhs
    4.Jains
    5.None of these
    Answer – 1.Bhuddhists
    Explanation :
    Tripiṭaka is a Sanskrit word meaning Three Baskets. It is the traditional term used to describe the Bhuddist scriptures. The Tripiṭaka is divided into three sections, each one containing a “basket” of teachings: the Sūtra Piṭaka, the Vinaya Piṭaka and the Abhidharma Piṭaka

  7. Who constructed the Sanchi Stupa ?
    1.Bindusara
    2.Mahavira
    3.Chandragupta
    4.Ashoka
    5.None of these
    Answer – 4.Ashoka
    Explanation :
    The Great Stupa at Sanchi is the oldest stone structure in India and was originally commissioned by the emperor Ashoka the Great in the 3rd century BCE. Its nucleus was a simple hemispherical brick structure built over the relics of the Buddha

  8. According to Tamil sources, the father of Tamil Literature is ……………………..
    1.Thiruvalluvar
    2.Perudevanar
    3.Agastya
    4.Avvaiyar
    5.None of these
    Answer – 3.Agastya
    Explanation :
    Agastya is one of the ancient saptarshis, a revered Vedic sage, and the earliest Siddhar. He is also believed to be the author of Agastya Samhita. The word is also written as Agasti and Agathiyar.  He is considered as the Father of Tamil literature and compiled the first Tamil grammar called Agathiyam

  9. The ‘Black Hole’ was a tragic incident that took place at ……………………..
    1.Faridabad
    2.Murshidabad
    3.Calcutta
    4.Dacca
    5.None of these
    Answer – 2.Murshidabad
    Explanation :
    The ‘Black Hole’ was a tragic incident that happened in the run-up to the Battle of Plassey that took place in 1757. The incident served as casus belli for the invasion by the British on Murshidabad.

  10. …………………………………  is the author of ‘Rehla’
    1.Ibn Batuta
    2.Akbar
    3.Afif
    4.Al Berubi
    5.None of these
    Answer – 1.Ibn Batuta
    Explanation :
    Ibn Batuta is the author of ‘Rehla’ .In this book Rehla he gives a short history of the Sultans of Delhi prior to Sultan Muhammad bin Tughluq. The Rehla contains good sketches of Sufi saints.