Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Quadratic Equations Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating sample questions in Quadratic Equations which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Follow the link To solve Quadratic Equations with the help of Number Line

You have to solve equation I and II ,Give answer
A) If X > Y
B) If X < Y
C) If X ≥ Y
D) If X ≤ Y
E) If X = Y or cannot be established

  1. I. 2X2 + 11X + 12= 0
    II.5Y2 + 27Y + 10 = 0
    Answer – 5)If X=Y or cannot be established
    Explanation :
    (2x+3)(x+4) = 0
    X= -3/2, -4
    (5y+2)(y+5) = 0
    Y = -5, -2/5
    -0.4, -1.5, -4, -5 => yxxy

  2. I. 25X2 + 25X + 6= 0
    II.5Y2 +  20Y + 20 = 0
    Answer – 1)If X>Y
    Explanation :
    (5x+2)(5x+3) = 0
    X = -2/5, -3/5
    (5y+10)(y+2) = 0
    Y = -2, -10/5 = -2, -2
    -2/5, -3/5, -2, -2=> xxyy
    x>y

  3. I. 3X2 + 7X + 4= 0
    II.3Y2 +  10Y + 8 = 0
    Answer – 3)If X≥ Y
    Explanation :
    (x+1)(3x+4) = 0
    X=-1, -4/3
    (3y+4)(y+2) =0
    Y = -4/3, -2
    -1, -4/3, -4/3, -2 => xxyy
    X≥ Y

  4. I.(x+y)2 = 900
    II.Y + 1689 = 1705
    Answer – 2)If X<Y
    Explanation :
    y = 1705 – 1689 = 16
    (x + y)2 = 900
    x + y = 30
    x = 30 – 16 = 14
    16>14
    Clearly, x < y

  5. I.8X2 + 3X – 38= 0
    II.6Y2 –  29Y + 34 = 0
    Answer – 4)If X≤ Y
    Explanation :
    8X2 + 3X – 38= 0
    (8x + 19) (x – 2) = 0
    x = 2 or -19/8
    6Y2 –  29Y + 34 = 0
    (y – 2) (6y – 17) = 0
    y = 2 or 17/6
    17/6, 2, 2, -19/8 => yyxx
    X≤ Y

  6. 9x – 3x = 64.55 + 19.45
    √(y *155) = 7 + 6
    Answer – 5)If X=Y or cannot be established
    Explanation :
    9x – 3x = 64.55 + 19.45
    6x = 84
    x = 14
    √(y *155) = 7 + 6 =13
    y + 155 = 169
    y = 169 – 155 = 14
    x=y

  7. I.2X2 + 19X + 44= 0
    II.2Y2 +  3Y – 20 = 0
    Answer – 4)If X≤ Y
    Explanation :
    2X2 + 19X + 44= 0
    (x + 4) (2x + 11) = 0
    x = -4 or -11/2
    2Y2 +  3Y – 20 = 0
    (y + 4) (2y – 5) = 0
    y = -4 or 5/2
    5/2, -4,-4,-5/2 = yyxx
    X≤ Y

  8. I.P2 + 9P = 2P – 12
    II.4Q2 +  8Q = 4Q + 8
    Answer – 2)If X<Y
    Explanation :
    p2 + 9p = 2p – 12
    (p + 3) (p + 4 ) = 0
    p = – 3, – 4
    4q2 + 8q = 4q + 8
    4q2 + 4q – 8 = 0
    (q + 2) (q – 1) = 0
    q = -2, 1
    1, -2,-3,-4 => QQPP
    P<Q

  9. I.2X2 – 7X + 6= 0
    II.4Y2 = 9
    Answer – 3)If X≥ Y
    Explanation :
    2X2 – 7X + 6= 0
    (x – 2) (2x – 3) = 0
    x = 2 or x =3/2
    4Y2 = 9
    Y = ±3/2 = 3/2, -3/2
    2,3/2,3/2,-3/2 = xxyy
    x≥y

  10. I. X2  = 1296
    II.Y  = √1296
    Answer – 4)If X≤ Y
    Explanation :
    X = ±36
    Y = 36
    XY

Note : Dear Aspirants try to post your attempts and time here