Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 59

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 6, 7, 12, 26, ?, 205.5
    1. 57.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer – 3. 67.5
    Explanation :
    6 * 1 + 1 = 7
    7 * 1.5 + 1.5= 12
    12 * 2 + 2 = 26
    26 * 2.5 + 2.5 = 67.5
    67.5 * 3 + 3 = 205.5

  2. 10 5 5 10 40 ?
    1.350
    2.320
    3.290
    4.230
    5.240
    Answer – 2.320
    Explanation :
    10 * 0.5 = 5
    5 * 1 = 5
    5 * 2 = 10
    10 * 4 = 40
    40 * 8 = 320

  3. 2, 4, 14, ?, 90, 172
    1.30
    2.20
    3.50
    4.40
    5.60
    Answer – 4.40
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 3² + 1= 14
    14 + 5² + 1= 40

  4. 2, 4, 10, 26, ?, 229
    1.73
    2.82
    3.64
    4.71
    5.80
    Answer – 1.73
    Explanation :
    2 * 1 + 2 = 4
    4* 1.5 + 4 = 10
    10 * 2 + 6 = 26
    26 * 2.5 + 8 = 73
    73 * 3 + 10 = 229

  5. 4, ?, 26, 63, 128, 229
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer – 1.9
    Explanation :
    4 + 2² + 1= 9
    9 + 4² + 1= 26
    26 + 6² + 1= 63……..

  6. 6, 5, 8, ?, 90, 449
    1.23
    2.26
    3.38
    4.24
    5.14
    Answer – 1.23
    Explanation :
    6*1 – 1 = 5
    5*2 – 2 = 8
    8*3 – 1 = 23

  7. 3, 2, 14, 35, 107, ?
    1.232
    2.218
    3.222
    4.225
    5.242
    Answer – 3.222
    Explanation :
    3 + 1³ – 2 = 2
    2 + 2³ + 4 = 14
    14 + 3³ – 6 = 35
    35 + 4³ + 8 = 107

  8. 2, 5, 18, 49, 154, ?
    1.475
    2.470
    3.465
    4.453
    5.455
    Answer – 4.453
    Explanation :
    2 * 3 – 1 = 5
    5 * 3 + 3 = 18
    18 * 3 – 5 = 49
    49 * 3 + 7 = 154
    154 * 3 – 9 = 453

  9. 4, ?, 16, 26, 60, 110
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 1.6
    Explanation :
    4*2 – 2 = 6
    6*2 + 4 = 16
    16*2 – 6 = 26

  10. 6, 8, 12, 42, 160, ?
    1.870
    2.840
    3.850
    4.810
    5.820
    Answer – 4.810
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 2 – 4 = 12
    12 * 3 + 6 = 42
    42 * 4 – 8 = 160
    160 * 5 + 10 = 810