Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 56

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 124  , 96,  60,  50 , 28  , ?
    1.27
    2.32
    3.25
    4.18
    5.20
    Answer – 1.27
    Explanation :
    124/2 =62-2 = 60                                96/2 = 48+2 = 50
    60/2=30-2 = 28                                   50/2 = 25+2 = 27

  2. 37, 38, 58, ?, 293.5
    1.152
    2.124
    3.98
    4.110
    5.117
    Answer – 5.117
    Explanation :
    37*1+1 = 38
    38*3/2 + 1 = 58
    58*2+1 = 117
    117*5/2+1 = 293.5

  3. 11, 18, ?, 159, 652
    1.48
    2.54
    3.75
    4.63
    5.91
    Answer – 1.48
    Explanation :
    11*1+(1*7) =11+7 = 18
    18*2+(2*6) = 36+12 = 48
    48*3+(3*5) = 144+15 = 159
    159*4+(4*4) = 636+16 = 652

  4. 8,9, 11, 19, 67, ?
    1.514
    2.354
    3.438
    4.451
    5.414
    Answer – 4.451Explanation :
    8+1*1 = 9
    9+(1*2=2) = 11
    11+(2*4=8) = 19
    19+(8*6=48) = 67
    67+(48*8=384) = 451

  5. 1650, ?, 50, 9.5, 1.17, -0.415
    1.1050
    2.270
    3.560
    4.750
    5.980
    Answer – 2.270
    Explanation :
    1650/6 – 5 = 275 – 5 = 270
    270/5 -4 = 54-4 = 50
    50/4 -3 = 12.5 -3 = 9.5
    9.5/3 -2 = 3.17-2 = 1.17
    1.17/2 -1 = 0.585-1 = -0.415

  6. 290, 360, ?, 528, 626
    1.442
    2.424
    3.222
    4.444
    5.440
    Answer – 1.442
    Explanation :
    17^2 = 289+1 = 290
    19^2 =361-1 = 360
    21^2 = 441+1 = 442
    23^2 = 529-1 = 528
    25^2 = 625+1 = 626

  7. 2, 4, 18, 44, 82, ?, 194
    1.132
    2.121
    3.123
    4.114
    5.142
    Answer – 1.132
    Explanation :
    2+2 =4
    4+(2+12) = 18
    18+(2+24) = 44
    44+(2+36) = 82
    82+(2+48) = 132
    132+(2+60) = 194

  8. 785, 835, ?, 905, 925, 935
    1.875
    2.970
    3.865
    4.940
    5.855
    Answer – 1.875
    Explanation :
    785-5+55 = 835
    835-4+44 = 875
    875-3+33 = 905
    905-2+22 = 925
    925-1+11 = 935

  9. 312, ?, 39.625, 30.47, 31.47
    1.145.55
    2.78.25
    3.112.5
    4.98
    5.220.75
    Answer – 2.78.25
    Explanation :
    312*(0.25)+(0.25)= 78.25
    78.25*(0.5)+(0.5) = 39.625
    39.625*(0.75)+(0.75) =30.47
    30.47*1+1 = 31.47

  10. ?, 104, 41.6. 24.96, 19.97
    1.370
    2.630
    3.350
    4.410
    5.520
    Answer – 5.520
    Explanation :
    520*1/5 =104
    104*2/5= 41.6
    41.6*3/5 = 24.96
    24.96*4/5 = 19.97