Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 44

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10): In these questions, a number series is given. Only one number is wrong which does not fit in the series. Find out the wrong number.

  1. 34, 40, 57, 86, 128, 185, 255
    1.40
    2.128
    3.57
    4.185
    5.None of these
    Answer – 4.185
    Explanation :
    40 – 34 = 6
    57 – 40 = 17
    86 – 57 = 29
    128 – 86 = 42; 17 – 6 = 11; 29 – 17 = 12; 42 – 29 = 13
    Wrong Number: 185
    Correct Number: 184

  2. 8, 12, 23, 73, 297, 1491, 8953
    1.8952
    2.8
    3.298
    4.10
    5.None of these
    Answer – 4.10
    Explanation :
    8 * 1 + 2 = 10
    10 * 2 + 3 = 23
    23 * 3 + 4 = 73
    73 * 4 + 5 = 297
    297 * 5 + 6 = 1491
    Wrong Number: 12
    Correct Number: 10

  3. 7, 4, 5, 9, 21, 52.5, 160.5
    1.160.5
    2.5
    3.21
    4.7
    5.None of these
    Answer –3.21
    Explanation :
    7 * 0.5 + 0.5 = 4
    4 * 1 + 1 = 5
    5 * 1.5 + 1.5 = 9
    9 * 2 + 2 = 20
    20 * 2.5 + 2.5 = 52.5
    Wrong Number: 21
    Correct Number: 20

  4. 14 21 30 105 404 2045 12198
    1. 21
    2. 14
    3. 30
    4. 2045
    5. None of these
    Answer – 3. 1538
    Answer – 4. 2045
    Explanation :
    Explanation :
    14 * 1 + (1 * 7) = 21
    21 * 2 – (2 * 6) = 30
    30 * 3 + (3 * 5) = 105
    105 * 4 – (4 * 4) = 404
    404 * 5 + (5 * 3) = 2035
    Wrong Number: 2045
    Correct Number: 2035

  5. 434, 418, 393, 357, 308, 244, 153
    1.357
    2.393
    3.418
    4.153
    5.None of these
    Answer –4.153
    Explanation :
    434 – 42= 418
    418 – 52= 393
    393 – 62= 357
    357 – 72= 308
    308 – 82= 244
    244 – 92= 163
    Wrong Number: 153
    Correct Number: 163

  6. 8, 19, 42, 74, 118, 173, 239
    1.42
    2.239
    3.19
    4.8
    5.None of these
    Answer – 1.42
    Explanation :
    8 + 11 = 19
    19 + 22 = 41
    41 + 33 = 74
    74 + 44 = 118
    118 + 55 = 173
    Wrong Number: 42
    Correct Number: 41

  7. 40, 45, 60, 75, 120, 165, 220
    1.60
    2.40
    3.75
    4.165
    5.None of these
    Answer – 3.75
    Explanation :
    40 + 5 * 1 = 45
    45 + 5 * 3 = 60
    60 + 5 * 5 = 85
    85 + 5 * 7 = 120
    120 + 5 * 9 = 165
    165 + 5 * 11 = 220
    Wrong Number: 75
    Correct Number: 85

  8. 960 953 939 918 890 855 810
    1. 960
    2. 953
    3. 855
    4. 939
    5. None of these
    Answer – 5. None of these
    Explanation :
    960 – 7 = 953
    953 – 14 = 939
    939 – 21 = 918……
    Wrong Number: 810
    Correct Number: 813

  9. 972 484 240 118 57 26 11.25
    1. 240
    2. 130
    3. 57
    4. 26
    5. None of these
    Answer – 2. 130
    Answer – 4. 26
    Explanation :
    972/2 – 2 = 484
    484/2 – 2 = 240
    240/2 – 2 = 118
    118/2 – 2 = 57……
    Wrong Number: 26
    Correct Number: 26.5

  10. 5 6 16 57 240 1245 7506
    1. 5
    2. 57
    3. 240
    4. 7
    5. None of these
    Explanation :
    Answer – 3. 240
    Explanation :
    5 * 1 + (1*1) = 6
    6 * 2 + (2*2) = 16
    16 * 3 + (3*3) = 57
    Wrong Number: 240
    Correct Number: 244