10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 40[IBPS PO Prelim 2016 Questions]

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10) : In these questions, a number series is given. Find out the missing number.

  1. 8 4.5 5.5 13 56 ?
    A. 556
    B. 456
    C. 436
    D. 526
    E. 480
    Answer – B. 456
    Explanation :
    8*0.5 + 0.5 = 4.5
    4.5*1 + 1 = 5.5
    5.5*2 + 2 = 13; 13*4 + 4 = 56; 56*8 + 8 = 456

  2. 11 14 23 50 ?
    A. 126
    B. 136
    C. 131
    D. 141
    E. 146
    Answer – C. 131
    Explanation :
    11 + 3 = 14
    14 + 9 = 23
    23 + 27 = 50….

  3. 21 35 30 44 39 ?
    A. 46
    B. 53
    C. 66
    D. 39
    E. 35
    Answer – B. 53
    Explanation :
    30 – 21 = 9
    44 – 35 = 9
    39 – 30 = 9…..

  4. 9 16 44 107 ?
    A. 362
    B. 288
    C. 282
    D. 364
    E. 233
    Answer – E. 233
    Explanation :
    9 + 2³ – 1 = 16
    16 + 3³ + 1 = 44
    44 + 4³ – 1 = 107; 107 + 5³ + 1 = 233

  5. 19 25 42 71 113 ?
    A. 145
    B. 159
    C. 144
    D. 181
    E. 169
    Answer – E. 169
    Explanation :
    25 – 19 = 6
    42 – 25 = 17
    71 – 42 = 29; 29 – 17 = 12; 17 – 6 = 11

  6. 23 39 32 48 41 ?
    A. 67
    B. 77
    C. 47
    D. 57
    E. 37
    Answer – D. 57
    Explanation :
    23 + 16 = 39
    39 – 7 = 32
    32 + 16 = 48
    48 – 7 = 41….

  7. 6 3.5 4.5 11 48 ?
    A. 392
    B. 390
    C. 386
    D. 366
    E. 378
    Answer – A. 392
    Explanation :
    6*0.5 + 0.5 = 3.5
    3.5*1 + 1 = 4.5
    4.5*2 + 2 = 11…..

  8. 13 17 33 97 ? 1377
    A. 332
    B. 353
    C. 388
    D. 396
    E. 340
    Answer – B. 353
    Explanation :
    13 + 2² = 17; 17 + 4² = 33; 33 + 8² = 97….

  9. 11 13 20 48 111 ?
    A. 278
    B. 268
    C. 237
    D. 256
    E. 258
    Answer – C. 237
    Explanation :
    11 + 1³ + 1 = 13
    13 + 2³ – 1 = 20
    20 + 3³ + 1 = 48
    48 + 4³ – 1 = 111….

  10. 7 14 30 56 93 ?
    A. 132
    B. 142
    C. 156
    D. 138
    E. 128
    Answer – B. 142
    Explanation :
    14 – 7 = 7
    30 – 14 = 16
    56 – 30 = 26
    16 – 7 = 9; 26 – 16 = 10