Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 28

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Bank PO Level Questions :-

    1. 35 118 280 600 ? 2504 5036
      A. 1364
      B. 1236
      C. 1362
      D. 1361
      E. None of these
      Answer – B. 1236
      Explanation :
      118 – 35 = 83
      280 – 118 = 162
      =>162 – 83 = 79
      280 – 118 = 162
      600 – 280 = 320
      =>320 – 162 = 158

    2. 18 119 708 ? 14136 42405
      A. 3434
      B. 3535
      C. 3636
      D. 3737
      E. None of these
      Answer – B. 3535
      Explanation :
      18*7 -7 = 119
      119*6 -6 = 708
      708*5 -5 = 3535

    3. 5 7.5 11.25 17.5 ? 50
      A. 28.75
      B. 26.50
      C. 27.50
      D. 28.25
      E. None of these
      Answer – A. 28.75
      Explanation :
      7.5 – 5 = 2.5
      11.25 – 7.5 = 3.75
      => 3.75 – 2.5 = 1.25
      11.25 – 7.5 = 3.75
      17.5 – 11.25 = 6.25
      => 6.25 – 3.75 = 2.5

    4. 264 262 271 243 ?
      A. 302
      B. 304
      C. 306
      D. 308
      E. None of these
      Answer – D. 308
      Explanation :
      264 – 1³ + 1 = 262
      262 + 2³ + 1 = 271
      271 – 3³ + 1 = 243

    5. 1.5 2.5 7 24 100 ?
      A. 500
      B. 504
      C. 505
      D. 503
      E. None of these
      Answer – C. 505
      Explanation :
      1.5 * 1 + 1 = 2.5
      2.5 * 2 + 2 = 7
      7 * 3 + 3 = 24

    6. 15 29 47 73 115 ?
      A. 176
      B. 189
      C. 173
      D. 178
      E. None of these
      Answer – B. 189
      Explanation :
      15*2 – 1 = 29
      29*2 – 11 = 47
      47*2 – 21 = 73

    7. ? 21 9 6 6 5
      A. 58
      B. 32
      C. 60
      D. 22
      E. None of these
      Answer – C. 60
      Explanation :
      21 – 9 = 12
      9 – 6 = 3
      => 12 – 3 = 9
      9 – 6 = 3
      6 – 6 = 0
      => 3 – 0 = 3

    8. 9 20 63 256 ?
      A. 789
      B. 816
      C. 879
      D. 980
      E. None of these
      Answer – E. None of these
      Explanation :
      9 * 2 + 2 = 20
      20 * 3 + 3 = 63
      63 * 4 + 4 = 256
      256 * 5 + 5 = 1285

    9. 1 2 6 21 88 ? 2676 .
      A. 450
      B. 455
      C. 440
      D. 445
      E. None of these
      Answer – D. 445
      Explanation :
      1*1+1 = 2
      2*2+2 = 6
      6*3+3 = 21
      21*4+4 = 88

    10. 2 12 36 ? 150
      A. 70
      B. 75
      C. 60
      D. 65
      E. None of these
      Answer – E. None of these
      Explanation :
      Ans : 80
      1³ + 1², 2³ + 2², 3³ + 3², 4³ + 4²….