Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 1 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 1 2016

  1. Prime Minister released the first every national plan called as __________________ plan to make nation disaster resilient and reduce the loss of lives and assets?
    A.National Disaster Control
    B.National Disaster Management
    C.National Disaster reducing
    D.National Disaster risk
    Ans: B.National Disaster Management
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi released the first ever National plan National Disaster Management Plan (NDMP) to make nation disaster resilient and considerably reduce the loss of lives and assets.

  2. Union Government inked Memorandum of Understanding with which country Civil Aviation authority for technical cooperation in establishing International Civil Aviation Organisation standards and Practices?
    A.Germany
    B.China
    C.Denmark
    D.France
    Ans: D.France
    Explanation: Union Government inked Memorandum of Understanding with French Civil Aviation Authority, Direction Generale de L’Aviation Civile for technical Cooperation in establishing International Civil Aviation Organisation (ICAO) standards and Practices.

  3. Minister of Agriculture has announced the hike in Minimum support price and Bonus to decrease the country’s dependency on Imports for which crops?
    A.Rabi
    B.Zaidi
    C.Kharif
    D.All the above
    Ans: C.Kharif
    Explanation: In order to enhance the production of Pulses and Oil seeds and decline the country’s dependency on Imports, the Union Government has increased the Minimum Support Price (MSP) and announced an increase in Bonus for the Kharif Season Crops

  4. Global Day of Parents is being observed on which day every for their selfless binder to children was announced by the UN General Assembly in 2012?
    A.June 2nd
    B.May 31st
    C.May 30th
    D.June 1st
    Ans: D.June
    Explanation: The Global Day of Parents is observed on the 1st of June every year for their selfless binder to children and their lifelong sacrifice towards nurturing this relationship.

  5. Veteran Bollywood comedian has passed away after suffering a cardiac arrest in Mumbai when he is 62 years old. Who is he?
    A.Razak Khan
    B.Rafiq Khan
    C.Razak Ali
    D.Rafiq Ali
    Ans: A.Razak Khan
    Explanation: Razak Khan has passed away after suffering a cardiac arrest in Mumbai. He was 62-year-old. Khan was well known for acting in big budget films like Hello Brother, Hungama and Hera Pheri.

  6. Who won the silver medal at the AIBA Women’s World Championships after she lost the women’s 57kg category in the Title Clash in Astana?
    A.Sonia Mirbal
    B.Sonia Mirza
    C.Sonia Kumar
    D.Sonia Lather
    Ans: D.Sonia Lather
    Explanation: Indian boxer Sonia Lather won the silver medal at the AIBA Women’s World Championships after she lost the women’s 57 kg category in the Title clash in Astana.

  7. Asia’s largest technology trade show COMPUTEX is going to be held on June 4 in which country?
    A.Japan
    B.China
    C.Taiwan
    D.India
    Ans: C.Taiwan
    Explanation: The five day long Asia’s largest technology trade show COMPUTEX is underway in Taipei, Taiwan. The Show will end on Jun 4.

  8. Instituto de Astofisica de Canarias and the University Scientists discovered the ______________ by a galaxy located 10,000 million light years away.
    A.Newton Rings
    B.Kepler Rings
    C.Copernicus Rings
    D.Einstein Rings
    Ans: D.Einstein Rings
    Explanation: Instituto de Astrofisica de Canarias and the University Scientists have discovered one of the most symmetrical Einstein rings created by a galaxy located 10,000 million light years away that is hidden behind a more massive galaxy.

  9. Japanese scientists developed a new tool that can predict the risk of which virus importation and local transmission across the world?
    A.Pandemic
    B.Zika
    C.H1N1
    D.HIV
    Ans: B.Zika
    Explanation: Japanese scientists developed a new tool that can predict the risk of Zika virus importation and local transmission across the world.

  10. Rahul Johri recently appointed as CEO of which body after the recommendation of Lodha to administer the body?
    A.CCI
    B.BCCI
    C.ISRO
    D.Air India
    Ans: B.BCCI
    Explanation: In the after math of the Lodha committee recommendations the Indian Cricket Administrator BCCI has appointed Rahul Johri as the first ever CEO of the body in Mumbai.

  11. Union Government inked with which organization for 9.2 million US dollar grant agreement for Global Environment Facility Programme?
    A.International Monetary Fund
    B.World Health Organisation
    C.World Bank
    D.BRICS Bank
    Ans: C.World Bank
    Explanation: Union Government and the World Bank has signed a 9.2 million US dollar grant agreement under the World Bank-Global Environment Facility Programme.

  12. The world’s longest and deepest rail tunnel has opened in which country, after almost Seventeen years after construction work intended to ease transit?
    A.France
    B.Switzerland
    C.Australia
    D.Japan
    Ans: B.Switzerland
    Explanation: The 57km twin-bore Gotthard base tunnel will deliver a high-speed rail link under the Swiss Alps between northern and southern Europe.

  13. Which country to launch its first experimental quantum communication satellite in July 2016 with the help of Chinese Academy of Sciences?
    A.United States
    B.United Kingdom
    C.Japan
    D.China
    Ans: D.China
    Explanation: Chinese Academy of Sciences would launch its first experimental quantum communication satellite in July 2016 whose communications cannot be intercepted.

  14. Union Cabinet approved Memorandum of Understanding between US and India for which purpose?
    A.Wildlife Forensics and Conservation Genetics
    B.Natural World Heritage Conservation
    C.Nature Interpretation and Conservation Awareness
    D.All the above
    Ans: D.All the above
    Explanation: The Union Cabinet headed by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding between United States of America and India to enhance cooperation in the field of wildlife conservation and combating wildlife trafficking.

  15. Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Government approved the Detailed Project Report (DPR) of _____________Metro rail project.
    A.Lucknow
    B.Panchsheel Nagar
    C.Kanpur
    D.Bhim Nagar
    Ans: A.Lucknow
    Explanation: The Project Report will now be kept before the Union government for approval for Lucknow Metro Rail Corporation