Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 23

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. 17 25 32 37 47 ?
    a) 55
    b) 58
    c) 65
    d) 71
    e) None of these
    Answer – b) 58
    Explanation :
    17 + (1+7) = 25
    25 + (2+5) = 32
    32 + (3+2) = 37
    37 + (3+ 7) = 47
    47 + (4 +7) = 58

  2. 100 112 132 160 196 ?
    a) 210
    b) 220
    c) 230
    d) 240
    e) None of these
    Answer – d) 240
    Explanation :
    100 +(4^2 – 2^2) = 112
    112 + (6^2 – 4^2) = 132
    132 + (8^2 – 6^2) = 160
    160 + (10^2 – 8^2) = 196
    196 + (12^2 – 10^2) = 240

  3. 57 82 182 407 807 ?
    a) 1428
    b) 1432
    c) 1436
    d) 1456
    e) None of these
    Answer – b) 1432
    Explanation :
    57 + 5^2 = 82
    82 + 10^2 = 182
    182 + 15^2 = 407
    407 + 20^2 = 807
    807 + 25^2 = 1432

  4. 10 10 15 30 75 ?
    a) 175
    b) 125
    c) 225
    d) 250
    e) None of these
    Answer – c) 225
    Explanation :
    *1, *3/2, *2, *5/2, *3

  5. 350 175 87.5 ? 21.875 10.9375
    a) 43.75
    b) 47.25
    c) 43.25
    d) 47.75
    e) None of these
    Answer – a) 43.75
    Explanation :
    multiply each term by 0.5

  6. 65 132 262 526 1050 ?
    a) 2102
    b) 2202
    c) 2302
    d) 2402
    e) None of these
    Answer – a) 2102
    Explanation :
     65*2 + 2 =132
    132*2 – 2 = 262
    262*2 + 2 = 526
    526*2 – 2 = 1050
    1050*2 + 2 = 2102

  7. 50 95 215 305 1235 ?
    a) 655
    b) -655
    c) 455
    d) -455
    e) None of these
    Answer – b) -655
    Explanation :
    50*2 – 5 = 95
    95*2 + 25 = 215
    215*2 – 125 =305
    305*2 + 625 = 1235
    1235*2 – 3125 = -655

  8. 45 22.5 33.75 84.375 289.3125 ?
    a) 1228.90625
    b) 1386.90625
    c) 1268.90625
    d) 1328.90625
    e) None of these
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    *0.5, *1.5, *2.5, *3.5, *4.5

  9. 22.5 33.75 ? 75.9375 113.90625
    a) 50.625
    b) 50.675
    c) 55.625
    d) 55.675
    e) None of these
    Answer – a) 50.625
    Explanation :
    multiply each term by 3/2

  10. 36 39 48 63 84 111 ?
    a) 141
    b) 142
    c) 143
    d) 144
    e) None of these
    Answer – d) 144
    Explanation :
    36 + 3*1 = 39
    39 + 3*3 = 48
    48 + 3*5 = 63
    63 + 3*7 = 84
    84 + 3*9 = 111
    111 + 3*11 = 144

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts