Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. 10 13 20 33 54 ?
    a) 82
    b) 83
    c) 84
    d) 85
    e) None of these
    Answer – d) 85
    Explanation :
    10 + (2^2 – 1) = 13
    13 + (3^2 -2) = 20
    20 + (4^2 -3) = 33
    33 + (5^2 – 4) = 54
    54 + (6^2 – 5) = 85

  2. 10 52 253 1006 3013 ?
    a) 5022
    b) 6022
    c) 7022
    d) 8022
    e) None of these
    Answer – b) 6022
    Explanation :
    10*6 -8 = 52
    52 *5 – 7 = 253
    253 *4 – 6 = 1006
    1006 *3 – 5 = 3013
    3013 *2 – 4 = 6022

  3. 50 25 25 50 200 1600 ?
    a) 25200
    b) 25300
    c) 25600
    d) 17800
    e) None of these
    Answer – c) 25600
    Explanation :
    50*(1/2) = 25
    25 *1 = 25
    25 *2 = 50
    50 *4 = 200
    200 *8 = 1600
    1600 *16 = 25600

  4. 20 23 51 160 651 ?
    a) 3268
    b) 3264
    c) 3246
    d) 3278
    e) None of these
    Answer – a) 3268
    Explanation :
    20*1 + 3 = 23
    23*2 + 5 = 51
    51*3 + 7 = 160
    160*4 + 11 = 651
    651*5 + 13 = 3268

  5. 100 200 250 275 287.5 ?
    a) 291.75
    b) 292.75
    c) 294.75
    d) 279.75
    e) None of these
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    +100, +50, +25, +12.50, + 6.25 (divide the difference by 2)

  6. 36 39 48 63 84 111 ?
    a) 141
    b) 142
    c) 143
    d) 144
    e) None of these
    Answer – d) 144
    Explanation :
    36 + 3*1 = 39
    39 + 3*3 = 48
    48 + 3*5 = 63
    63 + 3*7 = 84
    84 + 3*9 = 111
    111 + 3*11 = 144

  7. 45 89 265 1057 5281 ?
    a) 31689
    b) 31681
    c) 31481
    d) 38241
    e) None of these
    Answer – b) 31681
    Explanation :
    45*2 – 1 = 89
    89*3 – 2 = 265
    265*4 – 3 = 1057
    1057*5 – 4 = 5281
    5281*6 -5 = 31681

  8. 90 93 102 129 210 ?
    a) 423
    b) 443
    c) 453
    d) 463
    e) None of these
    Answer – c) 453
    Explanation :
    90 + 3^1 = 93
    93 + 3^2 = 102
    102 + 3^3 = 129
    129 + 3^4 = 210
    210 + 3^5 = 453

  9. 61 124 246 494 986 ?
    a) 1972
    b) 1976
    c) 1974
    d) 1978
    e) None of these
    Answer – c) 1974
    Explanation :
    61*2 +2 = 124
    124*2 – 2 = 246
    246*2 + 2 = 494
    494*2 – 2 = 986
    986*2 +2 = 1974

  10. 26 65 124 217 342 ?
    a) 511
    b) 512
    c) 513
    d) 514
    e) None of these
    Answer – c) 513
    Explanation :
    3^3 – 1, 4^3 +1, 5^3 -1, 6^3+1, 7^3 -1, 8^3 +1