Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which are common for all the IBPS, SBI exams, RBI, SSC and other competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. What is the area of a right angle triangle ?
    I.The base of a triangle is 12cm
    II.The height of a triangle is 19cm
    III.The hypotenuse of the triangle is 25cm
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Only III is sufficient
    4.Any two of the three are sufficient
    5.None of these
    Answer -4.Any two of the three
    Explanation :
    Area = ab/2
    From hypotenuse and one side we can find other side of the traingle

  2. What is the rate of interest per annum ?
    I.An amount double itself at SI in 10 years
    II.The difference between SI and CI on an amount of Rs.20,000 in 2 years is Rs.200
    III.The CI accured in 8 years is more than the amount.
    1.Either I or II  is sufficient
    2.Both I and II are sufficient
    3.Both II and III are sufficient
    4.Either I or III is sufficient
    5.None of these
    Answer –1.Either I or II is sufficient
    Explanation :
    From I :
    Principal = P, Amount = 2P
    Interest = 2P – P = P
    SI =P = P*R*10/100 => R = 10%
    From II
    R = (200/20000)1/2 * 100 =10%

  3. What is a two digit number ?
    I.The sum and the difference of the digits are 12 and 5 respectively
    II.The number is divisible by 5
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Explanation :
    X+y = 12
    x-y = 2
    solve this 2 Equ u will get the value of X and Y and also that no should be divsible by 5

  4. What was the population of a State in 2000 ?
    I.The population of a State increases every year by 12% and its population in 1998 was 1,50,200
    II.The population of a State was twice that of the City A in 2000, which was 98,000
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    Explanation :
    From I =>1,50,200*112/100*112/100
    From II => 2*98,000

  5. What was the % of discount given on the marked price of a Refrigerator ?
    I.11% profit was earned by selling the Refrigerator for Rs.17,650.Had there been no discount, the profit % would have been 25%
    II.The CP of the Refrigerator was Rs.15,200
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    Explanation :
    CP = 17650*100/110 = 16045
    MP = 16045*125/100 = 20,056
    % = 20,056-17650/20,056 *100 = 12%

  6. What is the speed of the car ?
    I.The bus takes 2hrs more than the train to cover a distance of 220km
    II.The car moves 17kmph faster than bus
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Explanation :
    Time taken by bus = t+2hrs
    Speed of the car = S+17
    D = 220km
    S = 220/t+2
    S+17 = 220/t
    Equate this two to find the speed

  7. What is the area of the circle ?
    I.The diameter of the circle is 70cm less than its cicumference
    II.The radius of the circle is equal to the length of a rectangle whose perimeter is 64cm
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    Explanation :
    D = 2r
    2*3.14*r – 70 = 2r
    2*3.14*r – 2r=  70
    2r(6.28-1) = 70
    R = 70/10.56 = 6.6
    Area = 3.14*6.6*6.6

  8. The age of A and B are in the ratio of 5:8, what is the age of A ?
    I.The ages of A and C are in the ratio 7:9
    II.After 4 years the ratio of A to B’s age will be 6:5
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    Explanation :
    5x+4/8x+4 = 6/5

  9. In how many days can 10 men complete a piece of work?
    I.16 women and 8 children can complete the work in 10 days
    II.37 children can complete the work in 19 days
    1.If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    2.If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    3.If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    5.If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Answer – 4.If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    Explanation :About Men’s work not given in the statement

  10. How many articles were sold ?
    I.Total profit earned was Rs. 2160
    II.Cost-price per article was Rs. 680
    III. Selling price per article was Rs. 800
    1.II and III only are Sufficient
    2.I and II only  are Sufficient
    3.All I, II and III  are Sufficient
    4.Any two of the three  are Sufficient
    5.None of these
    Answer – 3. All I, II and III are Sufficient
    Explanation :
    From statements II and III
    Profit on each article = 800 – 680 = 120
    From statements I, II and III
    Number of articles sold
    =2160/120 = 18

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.