Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Data Interpretation Set 85

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation based on latest pattern that is important for SBI, IBPS, RBI, SSC , NICL, LIC and other exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Study the following graph carefully to answer the given questions

Down Stream Distance = 200 km                      Up Stream Distance = 300 km

boat-stream

Days Still Water speed Stream Speed
Monday 5 _
Tuesday _ 6
Wednesday 4 _
Thursday _ 4
Friday 3 _

  1. A boatman rows down stream at 6kmph on Wednesday. Find the speed of upstream and Speed of current?
    1.7 kmph
    2.2 kmph
    3.3 kmph
    4.5 kmph
    5.None of these
    Answer – 2.2 kmph
    Explanation :
    Downstream Speed = 6kmph
    Upstream Speed = 8kmph – 6kmph = 2kmph
    Speed of Current = (6-2)/2 = 2kmph

  2. A boatman rows up stream at 4kmph, 2 kmph and 8 kmph on Monday, Wednesday and Thursday respectively. Then find the ratio between the down stream speed of boat on Monday, Wednesday, and Thursday together and the rate of current on the same days together?
    1.4:7
    2.3:1
    3.4:1
    4.4:3
    5.None of these
    Answer – 3.4:1
    Explanation :
    Downstream Speed of boat on Monday = 10 – 4 = 6kmph. similarly Downstream Speed of boat on Wednesday and Thursday = 6 kmph, 16kmph
    Rate of current = 1kmph, 2kmph and 4kmph
    Ratio = 28:7 = 4 : 1

  3. A boatman rows up stream at 16 kmph and 2 kmph on Tuesday and Friday. Then find the difference between the down stream speed of boat on Tuesday and Friday together and the speed of boat in still water on the same days together?
    1.7 kmph
    2.11 kmph
    3.5 kmph
    4.3 kmph
    5.None of these
    Answer – 1.7 kmph
    Explanation :
    down stream speed of boat on Tuesday and Friday = 32 kmph
    Still water speed = 25 kmph
    Difference = 32 – 25 = 7 kmph

  4. What time will be taken by a boat to cover a distance on Tuesday along the stream, if the up stream of boat is 3 kmph?
    1.4 hours
    2.5 hours
    3.2 hours
    4.3 hours
    5.None of these
    Answer – 3.2 hours
    Explanation :
    upstream of boat = 3 kmph
    down stream of boat =15 kmph
    Down Stream Distance = 15% of 200 = 30; Time = 30/15 = 2 hr

  5. What is the sum of total distance travelled by the boat on Monday, Wednesday and Friday together? 
    1.316
    2.328
    3.356
    4.296
    5.336
    Answer – 2.328
    Explanation :
    Total distance travelled by the boat on Monday = 48 + 90 = 138
    Similarly Total distance travelled by the boat on Wednesday and Friday = 102, 88
    Total distance travelled by the boat on Monday, Wednesday and Friday = 138 + 102 + 88 = 328 km

  6. Find the ratio between the down stream distance travelled by boat on Monday, Wednesday, Thursday and Friday together and the Up stream distance travelled by the boat on the same days together?
    1.15:27
    2.14:21
    3.20:27
    4.17:24
    5.None of these
    Answer – 4.17:24
    Explanation :
    Down stream distance travelled by boat on Monday, Wednesday, Thursday and Friday together = 48 + 30 + 40 + 52 = 170
    Up stream distance travelled by boat on Monday, Wednesday, Thursday and Friday together = 90 + 72 + 42 + 36 = 240
    17 : 24.

  7. Find the difference between the up stream distance travelled by boat on Tuesday and Friday together and the down stream distance travelled by boat on the same days together?
    1.12 km
    2.18 km
    3.16 km
    4.14 km
    5.None of these
    Answer – 4.14 km
    Explanation :
    Difference  = 96 – 82 = 14

  8. Total downstream distance travelled by boat on Monday, Tuesday and Wednesday together is what percentage of total upstream distance travelled by boat on the same days together?
    1.48.6%
    2.46.7%
    3.48.5%
    4.47.5%
    5.None of these
    Answer –1.48.6%
    Explanation :
    Total downstream distance travelled by boat on Monday, Tuesday and Wednesday = 108
    Total up stream distance travelled by boat on Monday, Tuesday and Wednesday = 222
    % = 108/222 * 100 = 48.6%

  9. A boatman rows down stream at 6kmph on Wednesday. Find the time taken by the boat to cover upsream distance on the same day?
    1.50
    2.40
    3.20
    4.36
    5.None of these
    Answer – 4.36
    Explanation :
    Downstream Speed = 6kmph
    Upstream Speed = 8kmph – 6kmph = 2kmph
    Time taken by the boat to cover upstream distance = 72/2 = 36 hours

  10. A boatman rows up stream at 16 kmph on Tuesday. Find the approximate time taken by the boat to cover downstream distance on the same day?
    1.1
    2.5
    3.8
    4.6
    5.None of these
    Answer – 1.1
    Explanation :
    Downstream speed = 28 kmph; Time taken by the boat to cover downstream distance = 30/28 = 1 hr