Current Affairs PDF

Aptitude Questions – Data Interpretation Set 81

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. (Q.no: 1-5). Refer to the following Line Graph and answer the given questions.

University 2012 2013 2014 2015 2016
P 210 130 310 210 230
Q 140 280 220 360 190
  1. In 2013, out of the total number of applications received for Universities P and Q together, only 30% were accepted. What was the total number of applications accepted for Universities P and Q together in 2013?
    A. 132
    B. 135
    C. 141
    D. 123
    E. None of the Above
    Answer – D. 123
    Explanation :
    Total number of applications accepted by P and Q together in 2013 = (130 + 280)*30/100
    =123

  2. In 2012, 30% of applications received for University P and 20% of applications received for University Q were from international students. What was the total number of International applicants for University P and Q together in 2012?
    A. 91
    B. 97
    C. 89
    D. 93
    E. 87
    Answer – A. 91
    Explanation :
    Total Number of International applicants for University P and Q together = 210*30/100 + 140 * 20/100
    = 63 + 28 = 91

  3. If the respective ratio of total number of applications received for University P and Q together in 2016 and 2017 is 3:4. What was the total number of applications received for University P and Q together in 2017?
    A. 456
    B. 560
    C. 540
    D. 530
    E. None of the Above
    Answer – B. 560
    Explanation :
    Total number of applications received for Universities P and Q together in 2016 = 230 + 190 = 420
    Total number of applications received for Universities P and Q together in 2017 = 420 * 4/3 = 560

  4. What is the average number of applications received for University P in 2013, 2015 and 2016?
    A. 190
    B. 180
    C. 170
    D. 200
    E. 160
    Answer – A. 190
    Explanation :
    Average number of applications received for University A in 2013, 2015 and 2016 = (130 + 210 + 230)/3 = 190

  5. Number of applications received for University Q increased by what percent from 2012 to 2014?
    A. 100/7%
    B. 200/7%
    C. 300/7%
    D. 400/7%
    E. None of these
    Answer – D. 400/7%
    Explanation :
    % = (220-140)/140 * 100 = 400/7 %

II. (Q.no: 6-10). Refer to the following Line Graph and answer the given questions.

graph-2

  1. The number of people who traveled by Train B on Friday is 30% more than the people who traveled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who traveled on Friday and those who traveled on Saturday by the same train?
    A. 14:15
    B. 13:14
    C. 15:16
    D. 13:14
    E. 13:16
    Answer – E. 13:16
    Explanation :
    30% of 200 = 60
    People traveled by Train B on Friday = 260
    260 : 320 = 13 : 16

  2. What is the difference between the total number of people who traveled by Train B on Saturday and Sunday together and the total number of people who traveled by Train A on Saturday and Sunday together?
    A. 20
    B. 30
    C. 10
    D. 50
    E. 40
    Answer – C. 10
    Explanation :
    Train B on Saturday and Sunday together = 320 + 310 = 630
    Train A on Saturday and Sunday together = 350 + 270 = 620
    Difference = 630 – 620 = 10

  3. What is the average number of people traveling by Train B on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday?
    A. 160.5
    B. 130.5
    C. 172.5
    D. 165.5
    E. 164.5
    Answer – C. 172.5
    Explanation :
    200 + 170 + 120 + 200
    = 172.5

  4. The number of people who traveled by Train A decreased by what percent from Saturday to Wednesday?
    A. 30%
    B. 60%
    C. 30%
    D. 42%
    E. 33%
    Answer – B. 60%
    Explanation :
    [(350 – 140)/350]*100
    = [210/350]*100 = 60%

  5. The total number of people who traveled by both the given trains together on Monday is approximately what percent more than the total number of people who traveled by both the given trains together on Wednesday?
    A. 68%
    B. 63%
    C. 62%
    D. 69%
    E. 65%
    Answer – D. 69%
    Explanation :
    (440 – 260)/260*100
    = 180/260 * 100
    = 69%