Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 76

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Direction Q(1-5): Study the following table carefully to answer the given questions

Expenditures of an Organization X (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years

Year

Item of Expenditure

Salary Fuel and Transport Bonus Interest on Loans Taxes
2010 310 110 1.00 17.2
2011 220 90 25.5 86
2012 170 2.50 40.0 70
2013 100 3.40 30.2 56
2014 400 87 0.96 91

    1. If the total expenditure of an Organization X in 2013 is 309.6, then find the average amount of salary per year had to give during this period?
      1.220 lakhs
      2.247 lakhs
      3.221 lakhs
      4.244 lakhs
      5.None of these
      Answer – 4.244 lakhs
      Explanation :
      2013 Salary = 309.6- 100+3.40+30.2+56 = 120
      Average salary = 310+220+170+120+400/ 5 = 1220/5 = 244

    2. Organization X is invested Rs.500 lakhs in 2011 and they get the profit 7% in 2011 and 2% of the profit is given as bonus then, find the total expenditure of an Organization X in 2011 ?
      1.230.5 lakhs
      2.320.4 lakhs
      3.422.2 lakhs
      4.450.7 lakhs
      5.None of these
      Answer – 3.422.2lakhs
      Explanation :
      P = 500*7/100 = 35 lakhs
      2% 35L = 0.7 lakhs
      2011 = 220+90+25.5+86+0.7 = 422.2

    3. If the total expenditure of an Organization X in 2014 is 90% more than the total expenditure of an Organization X in 2013, then find the amount of interest paid by the organization in 2014 ?
      1.9.28 lakhs
      2.6.98 lakhs
      3.20.10 lakhs
      4.12.8 lakhs
      5.None of these
      Answer – 1.9.28 lakhs
      Explanation :
      2013 total = 309.6
      2014 = 309.6*190/100 = 588.24 lakhs
      Loan Interest = 588.24– 578.96 = 9.28

    4. The average amount spent on Fuel and Transport  for all the years is Rs.102 lakhs and then find the amount spent by the company X in 2012 ?
      1.132 lakhs
      2.123 lakhs
      3.121 lakhs
      4.112 lakhs
      5.None of these
      Answer – 2.123 lakhs
      Explanation :
      Fuel and Transport = 110+90+100+87+x = 387+x
      Average = 102
      Total = 102*5 = 510
      X = 510-387 = 123 lakhs

    5. The total amount of expenditure by an Organization in 2010 is Rs,491 lakhs, The amount paid for taxes in 2010 is approximately what % of amount paid for taxes in 2014 ?
      1.61%
      2.58%
      3.42%
      4.37%
      5.None of these
      Answer – 2.58%
      Explanation :
      2010 = 438.2+52.8 = 491
      Tax 2010 = 52.8
      Tax 2014 = 91
      % = 52.8/91 *100 = 58%

Direction Q(6-10): Study the following graph carefully to answer the given questions

Distribution of  1100 School Students in different Sections

Pie Chart
Table shows the portion of boys and portion of student whose age is under 18 years 

Section No of Boys %  of students below 18
A 180 32%
B 265 10%
C 72
D 87 45%
E 25%

  1. The number of girls in section A is 95, then find the number of students whose age is under 18 in same section ?
    1.93
    2.88
    3.72
    4.110
    5.None of these
    Answer – 2.88
    Explanation :
    180+95 = 275 => 25% of 1100
    275*32/100 = 88

  2. If the total number of students in Section D is 187, then find the number of total girls in Section A, B and D ?
    1.293
    2.301
    3.268
    4.195
    5.None of these
    Answer – 1.293
    Explanation :
    D = 187 – 87 = 100
    A = 95
    B total = 363
    B Girls = 363 – 265 = 98
    Total = 100+95+98 = 293

  3. If in Section E ,the ration of boys and girls is 6:5, then find the ratio of no of boys above 18 and below 18?
    1.1:3
    2.2:3
    3.3:1
    4.1:2
    5.None of these
    Answer – 3.3:1
    Explanation :
    E = 10% of 1100 = 110
    B:G = 6:5 = 60: 50
    Below 18 = 25*60/100 =15
    Above 18 =  60-15 = 45
    45:15 = 3:1

  4. What is the difference between the total number of students below 18 in Section A and D to the total number of Boys in E,C and ?
    1.50
    2.45
    3.37
    4.40
    5.None of these
    Answer – 4.40
    Explanation :
    Boys in C, E = 72+60 = 132
    No of students in A = 275,
    Below 18 in A 32% =88
    No of students in D = 187,
    Below 18 in D 45% = 84
    A & D total = 172
    Difference = 172-132 = 40

  5. If in section C , there are no students below 18, then find the average number of students below 18 in all section together approximately ?
    1.47
    2.35
    3.29
    4.17
    5.None of these
    Answer – 1.47
    Explanation :
    A = 88, B = 36, C= 0, D = 84 and E = 27
    Average = 88+36+0+84+27/5 = 47