Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 68

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Study the following table carefully to answer the given Questions

The table gives the stock market data for 5 companies in the last 25 weeks

Company Current Market Price(Rs) Last 25 weeks
Highest Price(Rs) Lowest Price(Rs.)
A 129 356 114
B 325 760 200
C 543 1450 320
D 254 655 97
E 420 951 121

  1. The difference in the 25 weeks Highest & lowest price is highest for which of the following Company ?
    1.A
    2.C
    3.E
    4.B
    5.None of these
    Answer – 2.C
    Explanation :
    A = 356-114 = 242
    B = 760-200 = 560
    C = 1450 – 320 = 1130
    D = 655 – 97 = 558
    E = 951-121 = 800

  2. How much % is the lowest Price of E is lower than the highest price of D (approximately) ?
    1.82%
    2.75%
    3.88%
    4.90&
    5.None of these
    Answer – 1.82%
    Explanation :
    E lowest Price = 121
    D highest Price = 655
    % = 655-121/655 * 100 = 81.52 = 82%

  3.  What is the % gain for B from 25 weeks lowest price to the current price ?
    1.82.5%
    2.73.6%
    3.62.5%
    4.55.7%
    5.None of these
    Answer – 3.62.5%
    Explanation :
    Gain = 325-200/200 * 100
    = 125*100/200 = 62.5

  4. Which of the following companies has lowest average market price ?(Average price is equal to average of high, low and current prices )
    1.C
    2.E
    3.D
    4.A
    5.None of these
    Answer – 4.A
    Explanation :
    A = 129+356+114/3 = 199.7
    B =325+760+200/3 = 428.3
    C = 543+1450+320/3 = 771
    D = 354+655+97 /3= 335.3
    E = 420+951+121/3 = 497.3

  5.  What is the total of highest price of all the five companies in the last 25 weeks ?
    1.4172
    2.3243
    3.2342
    4.5122
    5.None of these
    Answer – 1.4172
    Explanation :
    Total = 356+760+1450+655+951 = 4172

II.Study the following graph carefully to answer the given Questions

DI

  1. How many conferences totally organised by five states in the year 2014 and 2015 ?
    1.197
    2.243
    3.312
    4.206
    5.None of these
    Answer – 4.206
    Explanation :
    Total = (21+18) + (12+6) + (20+27) +( 34+41) + (17+10 )
    = 39+18+47+75+27
    = 206

  2. If the years are arranges in descending order of the total no of conferences organised by given states, which of the following would be the correct order  ?
    1.2014, 2015, 2016
    2.2016, 2014, 2015
    3.2016, 2015, 2014
    4.2014, 2016, 2015
    5.None of these
    Answer – 2.2016, 2014, 2015
    Explanation :
    2014 = 104
    2015=102
    2016 =138

  3. Approximately how much % increase in the no of conferences organised from 2014 to 2016 by Goa ?
    1.126%
    2.156%
    3.176%
    4.167%
    5.None of these
    Answer – 4.167%
    Explanation :
    % = 32-12/12 * 100 = 167%

  4. What is the average no of conferences organised by the state Andhra Pradesh in all the three years ?
    1.22
    2.18
    3.20
    4.32
    5.None of these
    Answer – 1.22
    Explanation :
    AP Avg = 20+27+19 /3 = 22

  5. What is the difference between the no of conferences organised by New Delhi in 2016 to no of conferences organised by Maharashtra in 2014 ?
    1.35
    2.29
    3.33
    4.27
    5.None of these
    Answer – 3.33
    Explanation :
    New Delhi 2016 = 50
    Maharashtra 2014 = 17
    Diff = 50 – 17 = 33