Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 64

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Study the following pie chart carefully to answer the following questions given below

No of Students : 5,00,000

Pie Chart

Fields % of Boys
Economy 56%
CS 43%
IT 60%
ECE 71%
EEE 65%
Hotel Management 80%

  1. What is the ratio of no of boys in Economy to no of girls in Hotel Management ?
    1.47:81
    2.168:125
    3.119:92
    4.17:40
    5.None of these
    Answer – 2.168:125
    Explanation :
    Economy = 12% of 500000 = 60,000
    Boys in Economy = 56% of 60,000 = 33600
    HM =25% of 500000 = 1,25,000
    Girls in HM = 20% of 1,25,000 =  25000
    336:250 = 168:125

  2. What is the difference between the no of girls in IT  and no of girls in ECE ?
    1.2100
    2.5600
    3.3200
    4.4800
    5.None of these
    Answer – 4.4800
    Explanation :
    No of student in ECE = 16 % of 5,00,000 = 80,000
    Girls in ECE = 29% of 80,000 = 23200
    No of Students in IT = 14 % of 5,00,000 = 70,000
    Girls in IT = 40% of 70,000 = 28000
    Difference = 28000 – 23200 = 4800

  3. The number of boys in CS is approximately what % of total number of students in EEE ?
    1.36%
    2.41%
    3.27%
    4.30%
    5.None of these
    Answer – 1.36%
    Explanation :
    No of students in CS = 15% of 5,00,000 = 75000
    Boys in CS = 43% of 75000 = 32250
    No of Students in EEE = 18% of 5,00,000 = 90,000
    % of Boys = 32250*100/90,000 = 35.8 = 36%

  4. What is the average number of girls students in the fields ECE, EEE and Hotel Management ?
    1.32,560
    2.56,260
    3.26,566
    4.41,256
    5.None of these
    Answer – 3.26,566
    Explanation :
    Girls in ECE = 23,200
    Girls in EEE = 31,500
    Girls in HM = 25,000
    Average = 79700/3 = 26,566.66 = 26,566

  5. The large number of girls students distributed in which field ?
    1.ECE
    2.CS
    3.Hotel Management
    4.IT
    5.None of these
    Answer – 2.CS
    Explanation :
    Girls in ECE = 23,200
    Girls in EEE = 31,500
    Girls in HM = 25,000
    Girls in CS = 42,750
    Girls in IT = 28,000
    Girls in Economy = 26,400

II.Study the following table carefully to answer the following questions given below

Company Total no of Employees

Out of Total no of employees

% of Science Graduates % of Commerce Graduates % of Engineering Graduates
Wipro 2100 30%
TCS 700 31% 40%
HCL 30% 20%
Infosys 40% 20%
CTS 35% 40%

  1. The average no of Engineering graduates and commerce graduates in CTS was 520. What was the total no of employees in CTS ?
    1.960
    2.1920
    3.1250
    4.1600
    5.None of these
    Answer – 4.1600
    Explanation :
    Engineering Graduates in CTS = 100-75 = 25%
    65% = 2*520 = 1040
    100% = 1040*100/65 = 1600

  2. If the ratio of no of commerce graduates to that of Engineering  graduates in Wipro was 9:6, what was the no of engineering graduates in Wipro ?
    1.588
    2.466
    3.755
    4.634
    5.None of these
    Answer – 1.588
    Explanation :
    Wipro = 2110
    Commerce+Engineering graduates in Wipro = 100-30 = 70%
    Engineering graduates = 70*6/15 = 28% = 28% of 2100 = 588

  3. If the difference between the no of Engineering graduate employees in Infosys and that in HCL was 300. What was the total no of employees in HCL. Assume no of employees in HCL and Infosys are same ?
    1.760
    2.1120
    3.900
    4.1000
    5.None of these
    Answer – 4.1000
    Explanation :
    % of Engineering student in  HCL = 100-50 = 50%
    Difference between the no of Engineering  graduates  in Infosys and that in HCL = 50-20 = 30%
    X *30/100 = 200
    X = 300*100/30 = 1000

  4. The total no of employees in TCS is increased by 20% and then decreased by 20%, what is the total number of Science graduates in TCS ?
    1.201
    2.195
    3.312
    4.106
    5.None of these
    Answer – 2.195
    Explanation :
    TCS = 700*120/100 = 840*80/100 = 672
    Science graduates = 672 * 29/100 = 195

  5. If the total no of employees in Infosys is equal to  twice the number of students in HCL .What is the ratio of number of commerce graduates in TCS to the no of engineering graduates in Infosys(Total no of employees in HCL is 1000) ?
    1.217:400
    2.21:20
    3.4:7
    4.135:317
    5.None of these
    Answer – 1.217:400
    Explanation :
    TCS Commerce graduates = 700*31/100 = 217
    Infosys Engineering graduates = 2000* 20/100 = 400