Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 58

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. (Q.no: 1-5). Refer to the following Line Graph and answer the given questions.

inc-exp

  1. By What approximate percent is the profit earned by the company in the month of February less than that earned in the month of January?
    A. 32%
    B. 35%
    C. 41%
    D. 45%
    E. None of the Above
    Answer – C. 41%
    Explanation :
    140/340 * 100 = 41%

  2. What is the difference between the total profit(in Rs. Thousand) earned by the company in the months of February, April and July and that earned in the months of January, March and June?
    A. 120
    B. 130
    C. 140
    D. 160
    E. None of the Above
    Answer – D. 160
    Explanation :
    Profit earned by the company in the months of February, April and July= 200 + 280 + 140 = 620
    Profit earned by the company in the months of January, March and June = 340 + 180 + 260 = 780
    Difference = 780 – 620 = 160

  3. What is the respective ratio between the percentage profits earned by the company in the months of March and May?
    A. 4:5
    B. 2:3
    C. 5:4
    D. 8:3
    E. None of the Above
    Answer – A. 4:5
    Explanation :
    Percentage profits earned by the company in March = 180/300 * 100 = 60
    Percentage profits earned by the company in May = 240/320 * 100 = 75
    60:75 = 4:5

  4. What is the approximate average expenditure of the company in the given months?(In Rs.Thousand)
    A. 385
    B. 389
    C. 365
    D. 375
    E. 370
    Answer – A. 74%
    Explanation :
    320 + 580 + 300 + 440 + 320 + 280 + 480 = 2720
    Average = 2720/7 = 389

  5. In how many months, the income of a company was more than the average income during the given months?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. None of the Above
    Answer – C. 3
    Explanation :
    660 + 780 + 480 + 720 + 560 + 540 + 620 = 4360
    4360/7 = 622
    3 months, the income of a company was more than the average income during the given months.

II. (Q.no: 6-10). Refer to the following Line Graph and answer the given questions.

graph-2

  1. The number of people who travelled by Train B on Friday is 20% more than the people who travelled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who travelled on Friday and those who travelled on Saturday by the same train?
    A. 4:5
    B. 3:4
    C. 5:6
    D. 3:4
    E. 1:4
    Answer – B. 3:4
    Explanation :
    20% of 200 = 40
    People travelled by Train B on Friday = 240
    240 : 320 = 3 : 4

  2. What is the difference between the total number of people who travelled by Train B on Monday and Tuesday together and the total number of people who travelled by Train A on Saturday and Sunday together?
    A. 200
    B. 230
    C. 210
    D. 250
    E. 240
    Answer – D. 250
    Explanation :
    Train B on Monday and Tuesday together = 200 + 170 = 370
    Train A on Saturday and Sunday together = 350 + 310 = 620
    Difference = 620 – 370 = 250

  3. What is the average number of people travelling by Train A on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday?
    A. 200
    B. 230
    C. 205
    D. 250
    E. 240
    Answer – C. 205
    Explanation :
    240 + 210 + 140 + 230
    = 820/4 = 205

  4. The number of people who travelled by Train A decreased by what percent from Saturday to Tuesday?
    A. 30%
    B. 40%
    C. 30%
    D. 42%
    E. 33%
    Answer – B. 40%
    Explanation :
    [(350 – 210)/350]*100
    = [140/350]*100 = 40%

  5. The total number of people who travelled by both the given trains together on Sunday is approximately what percent more than the total number of people who travelled by both the given trains together on Wednesday?
    A. 128%
    B. 123%
    C. 142%
    D. 118%
    E. 135%
    Answer – A. 74%
    Explanation :
    (580 – 260)*100
    = 320/260 * 100
    = 123%