Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 57

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.

Companies Branches Total number of Employees Ratio of Male to Female Employees Percentage of Post Graduate Employees
A 16 2568 5 : 7 75%
B 18 2880 11 : 5 65%
C 14 2310 10 : 11 40%
D 22 3575 3 : 2 60%
E 13 2054 7 : 6 50%
F 17 2788 20 : 21 75%
G 24 3720 8 : 7 55%
H 21 3360 9 : 5 80%

  1. If the number of male post graduate employees in company H is 1800, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?
    A. 74%
    B. 76%
    C. 75%
    D. 73%
    E. 72%
    Answer – A. 74%
    Explanation :
    Number of Females in Company H = 3360 *(5/14) = 1200
    Number of Post graduate employees in Company H = 3360 *(80/100) = 2688
    Number of female post graduate employees in Company H = 2688 – 1800 = 888
    Required Percentage = (888 * 100)/1200 = 74%

  2. In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees(both males and females) in that company the second lowest?
    A. G
    B. B
    C. E
    D. H
    E. D
    Answer – D. H
    Explanation :
    Company A : ([7/12 * (2568)] / 2568)*100 = 58.33%
    Company B : ([5/16 * (2880)] / 2880)*100 = 31.25%
    Company C : ([11/21 * (2310)] / 2310)*100 = 52.38%
    Company D : ([2/5 * (3575)] / 3575)*100 = 40%
    Company E : ([6/13 * (2054)] / 2054)*100 = 46.15%
    Company F : ([21/41 * (2788)] / 2788)*100 = 51.21%
    Company G : ([7/15 * (3720)] / 3720)*100 = 46.66%
    Company H : ([5/14 * (3360)] / 3360)*100 = 35.71%

  3. What is the ratio of the total number of male employees in companies B and H together to the total number of female employees in Companies C and D together?
    A. 63 : 51
    B. 51 : 48
    C. 77 : 63
    D. 69 : 44
    E. 55 : 53
    Answer – D. 69 : 44
    Explanation :
    = [2880 * (11/16)/ 2310 * (11/21) + 3360 * (9/14)/ 3575 * (2/5)]
    = (1980 + 2160)/(1210 + 1430) = 414/264 = 69:44

  4. What is the difference between the average number of post graduate employees in companies A, B and D together and the average number of post graduate employees in companies F, G and H?
    A. 272
    B. 312
    C. 294
    D. 346
    E. 289
    Answer – C. 294
    Explanation :
    Average number of post graduate employees in companies A, B and D = (1926 + 1872 + 2145)/3 = 5943/3 = 1981
    Average number of post graduate employees in companies F, G and H = (2091 + 2046 + 2688)/3 = 6875/3 = 2275
    Difference = 2275 – 1981 = 294

  5. Which of the given companies has the highest number of average employees per office?
    A. F
    B. H
    C. B
    D. C
    E. D
    Answer – D. C
    Explanation :
    Company A – 2568/16 = 160.5 ; Company B – 2880/18 = 160
    Company C – 2310/14 = 165 ; Company D – 3575/22 = 162.5
    Company E – 2054/13 = 158 ; Company F – 2788/17 = 164
    Company G – 3720/24 = 155 ; Company H – 3360/21 = 160

(Q.no: 6-10). Refer to the Line Graph and answer the given questions.
Number of gloves of ‘XYZ’ brand sold in Town A and Town B in 6 different months.

line-graph-1

  1. The number of gloves sold in Town B increased by what percent from October to December?
    A. 500/3 %
    B. 400/3 %
    C. 100/3 %
    D. 200/3 %
    E. None of the Above
    Answer – A. 500/3 %
    Explanation :
    = (320-120)*100
    = (200/120)*100
    = 500/3%

  2. What is the difference between the total number of gloves sold in both the towns together in January and the total number of gloves sold in both the towns together in February?
    A. 280
    B. 270
    C. 290
    D. 260
    E. 250
    Answer – A. 280
    Explanation :
    Gloves in January = 570
    Gloves in February = 290
    Difference = 280

  3. The number of gloves sold in town A in November is what % more than the number of gloves sold in Town B in the same months?
    A. 32%
    B. 28%
    C. 25%
    D. 30%
    E. 20%
    Answer – D. 30%
    Explanation :
    Required Percentage
    = [(260-200)/200]*100
    = [60/200]*100 = 30%

  4. What is the average number of gloves in Town A in October, November, December and March?
    A. 215
    B. 220
    C. 225
    D. 210
    E. 205
    Answer – D. 210
    Explanation :
    Avg = 150 + 260 + 350 + 80 = 840 = 840/4 = 210

  5. The total number of gloves sold in Town B in September is 20% less than the number of gloves sold in same town in October. what is the respective ratio between the number of gloves sold in September and those sold in December in the same town?
    A. 2:9
    B. 1:5
    C: 4:9
    D. 2:7
    E. 3:10
    Answer – E. 3:10
    Explanation :
    Gloves sold in Town B in September
    = 20% of 120 = 24 = 120-24 = 96
    Ratio = 96 : 320 = 3:10