Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 52

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-
I. Study the following table and Pie-Chart carefully and answer the following questions given below.
Number of students studying in different streams in six engineering colleges

Colleges Computer Science Electrical Engineering Electronics Civil Mechanical Others
M 250 320 160 272 128 150
N 120 210 200 150 180 220
O 220 150 220 160 200 120
P 180 170 140 128 100 172
Q 240 220 180 170 190 200
R 160 200 150 190 150 160


Pie-charts show the distribution of students in different states in colleges N and Q.
pie-30

  1. How many students doing in civil engineering in College N, were from UP?
    A. 35
    B. 60
    C. 55
    D. Can not be determined
    Answer – D. Can not be determined
    Explanation :
    Given data is not sufficient to calculate the answer.

  2. What is the difference between the number of students from Delhi in colleges N and Q?
    A. 34
    B. 50
    C. 60
    D. 72
    Answer – D. 72
    Explanation :
    Total number of students in college N = 1080
    Number of students from Delhi in college N = 1080 * (20/100) = 216
    Total number of students in college Q = 1200
    Number of students from Delhi in college N = 1200 * (12/100) = 144
    Difference = 216 – 144 = 72

  3. What is the difference between the number of students pursuing computer science and those pursuing mechanical engineering in the given six colleges?
    A. 205
    B. 224
    C. 222
    D. 220
    Answer – C. 222
    Explanation :
    Number of students pursuing computer science = 250 + 120 + 220 + 180 + 240 + 160 = 1170
    Number of students pursuing mechanical engineering = 948
    Difference = 1170 – 948 = 222

  4. By what percentage is the number of students from Punjab in college N more/less than those from Maharashtra in college Q?
    A. 50%
    B. 40%
    C. 20%
    D. 30%
    Answer – B. 40%
    Explanation :
    Number of students from Punjab in college N = 1080 * (10/100) = 108
    Number of students from Maharashtra in college Q = 1200 * (15/100) = 180
    Percentage = [(180 – 108)*100] = 40%

  5. The total number of students in college R forms approximately what percentage of the total number of students in colleges M, N and P together?
    A. 25%
    B. 33%
    C. 31%
    D. 35%
    Answer – C. 31%
    Explanation :
    Total number of students in colleges M, N and P = 1280 + 1080 + 890 = 3250
    Total number of students in college R = 1010
    Percentage = [(1010/3250)*100] = 31%(approximately)

II. Study the following bar graph and table carefully and answer the following questions given below.
Time taken to travel (in hours) by six vehicles on two different days.
bar-graph-vehicle
Distance covered by six vehicles on each day

Vehicle Day 1 Day 2
A 832 864
B 516 774
C 693 810
D 552 765
E 935 546
F 703 636

  1. Which of the following vehicles travelled at the same speed on both the days?
    A. Vehicle A
    B. Vehicle B
    C. Vehicle C
    D. Vehicle D
    Answer – B. Vehicle B
    Explanation :
    Speed of vehicle A on day 1 = 832/16 = 52kmph
    Speed of vehicle A on day 2 = 864/16 = 54kmph
    Speed of vehicle B on day 1 = 516/12 = 43kmph
    Speed of vehicle B on day 2 = 774/18 = 43kmph
    Speed of vehicle C on day 1 = 693/11 = 63kmph
    Speed of vehicle C on day 2 = 810/18 = 45kmph
    Speed of vehicle D on day 1 = 552/12 = 46kmph
    Speed of vehicle D on day 2 = 765/15 = 51kmph
    Vehicle B travelled at the same speed on both the days

  2. What was the difference between the speed of vehicle A on day 1 and the speed of the vehicle on the same day?
    A. 22 kmph
    B. 11 kmph
    C. 10 kmph
    D. 13 kmph
    Answer – B. 11 kmph
    Explanation :
    Speed of vehicle A on day 1 = 832/16 = 52kmph
    Speed of vehicle C on day 1 = 693/11 = 63kmph
    Difference = 63-52 = 11kmph

  3. What was the speed (in m/s) of vehicle C on day 2?
    A. 12.5 m/s
    B. 11.5 m/s
    C. 10.5 m/s
    D. 9.5 m/s
    Answer – A. 12.5 m/s
    Explanation :
    Speed of vehicle C on day 2 = 810/18 = 45kmph
    Speed of vehicle C on day 2 = 45 * (5/18) = 12.5 m/s

  4. The distance travelled by vehicle F on day 2 was approximately what % of the distance travelled by it on day 1?
    A. 90%
    B. 95%
    C. 94%
    D. 98%
    Answer – A. 90%
    Explanation :
    Percentage = (636/703)*100 = 90%

  5. What is the ratio of speeds of vehicle D and Vehicle E on day 2?
    A. 14:15
    B. 17:13
    C. 15:16
    D. 13:17
    Answer – B. 17:13
    Explanation :
    Speed of vehicle D on day 2 = 51kmph
    Speed of vehicle E on day 2 = 39kmph
    Ratio = [Speed of vehicle D on day 2/Speed of vehicle E on day 2] = 51/39 = 17:13