Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 50

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-

I. The pie-chart shows sources of income for an NGO. The total income is Rs.40 crore. The bar chart gives the expenditure incurred on various items A – Food for poor, B – Education to illiterate, C – Mid-day deal programme, D – General Expenses, E – Eye Camp expenses, F – Integrated Street Children Programme.(in Crores)

Total Expenditure = Rs.39 crore

mixed-graph-27-1

 

  1. What Percentage of money is saved by the NGO?
    A. 1.5%
    B. 2.5%
    C. 1.8%
    D. 3.5%
    Answer – B. 2.5%
    Explanation :
    Total income = Rs.40 crore
    Total Expenditure = Rs.39 crore
    % of money is saved by the NGO = [(40-39)/40]*100 = 2.5%

  2. If the industrialist stops donation and the expenditure pattern remains the same, then what will be the decrease in money spent for mid-day meal programme?
    A. 0.77 crore
    B. 0.87 crore
    C. 0.93 crore
    D. 0.94 crore
    Answer – A. 0.77 crore
    Explanation :
    Decrease in Income = 15% of 40 crore
    New Income = 85% of 40 crore = 34 crore
    percentage of expenditure on midday meal = (5/39)*100 = 12.8%
    New Expenditure after gradual decrease is expenditure with respect to income = (39/40)*34 = 33.15crore
    Expenditure on midday meal = (12.8/100)*33.15 = 4.24 crore
    Decrease in Expenditure on midday meal = 5 – 4.24 = 0.77 crore

  3. What is the ratio of expenditure on food for poor and mid-day meal programmes together to that of grant from central government?
    A. 1:3
    B. 2:3
    C. 4:5
    D. 5:4
    Answer – D. 5:4
    Explanation :
    Expenditure on food for poor = 10 crore
    Expenditure on food for mid-day meal programme = 5 crore
    Total Expenditure = 15 crore
    Grant from central Government = 30% of 40 crore = 12 crore
    Ratio = 15:12 => 5:4

  4. The “General expenses” is how many times “income from investment”?
    A. 0.75
    B. 0.25
    C. 1.25
    D. 2
    Answer – A. 0.75
    Explanation :
    General Expenses = 3 crore
    Income from Investment = 10% of 40 crore = 4 crore
    “General expenses” is x times “income from investment” then
    3 = 4x
    x = 3/4 = 0.75

  5. Suppose in the next year, grant from central government increase by 10%, foreign contribution decreases by 10% and other income amounts remain same. If the expense pattern remains same, what is the percent increase in “Food for Poor”?
    A. 2%
    B. 3%
    C. 1%
    D. 4%
    Answer – C. 1%
    Explanation :
    Grant from central government = 30% of 40 crore = 12 crore
    After increase 10% = 110% of 12crore = 13.2 crore
    foreign contribution = 20% of 40 crore = 8 crore
    After 10% decrease in foreign contribution = 90% of 8 crore = 7.2 crore
    Total increase in donation = [13.2 + 7.2] – [12 + 8] = 0.4 crore
    Gradual increase in expenditure = (39/40)*40.4 = 39.39 crore
    Gradual increase in A =(10/39)*39.4 = 10.10 crore
    % increase = (0.10/10)*100 = 1%

II. Study the following graph carefully and answer accordingly.
Number of students playing Carrom, Cricket, Hockey from different Schools

bar-graph-27

  1. Total number of students playing Carrom and Hockey together from school P is what % of the total number of students playing these two games together from School R?
    A. 950/13 %
    B. 980/13 %
    C. 960/13 %
    D. 900/13 %
    Answer – D. 900/13 %
    Explanation :
    Total number of students playing Carrom and Hockey together from school P = 220+140 = 360
    Total number of students playing Carrom and Hockey together from School R = 200+320 = 520
    Percentage = (360/520)*100 = 900/13 %

  2. If the number of students playing each game in school S is increased by 15% and the number of students playing each game in school Q is decreased by 5% then what will be the difference between number of students in School S and Q?
    A. 205
    B. 305
    C. 105
    D. 405
    Answer – A. 205
    Explanation :
    Number of students in school S = 115% of 740 = 851
    Number of students in school Q = 95% of 680 = 646
    Difference = 851 – 646 = 205

  3. If out of the students playing cricket from schools Q, S and T, 40%,35% and 45% respectively got selected for state level competition, what was the total number of students got selected for state level competition from these three schools together?
    A. 294
    B. 292
    C. 300
    D. 302
    Answer – B. 292
    Explanation :
    Total number of students who got selected for state level competition from schools Q S and T
    = 40% of 180 + 35% of 320 + 45% of 240
    = 72 + 112 + 108 = 292

  4. Total number of students playing Hockey from all schools together is approximately, what percent of the total number of students playing cricket from all schools together?
    A. 70%
    B. 65%
    C. 79%
    D. 89%
    Answer – C. 79%
    Explanation :
    Total number of students playing Hockey from all the schools together = 140 + 260 + 320 + 160 + 180 = 1060
    Total number of students playing Cricket from all the schools together = 360 + 180 + 240 + 320 + 240 = 1340
    % = (1060/1340)*100 = 79%(approximately)

  5. From School P, out of the students playing Carrom, 40% got selected for state level competition out of which 25% further got selected for national level competition.From School T, out of the students playing Carrom, 45% got selected for state level competition out of which two-third further got selected for national level competition.What is the total number of students playing Carrom from these two schools who got selected for national level competition?
    A. 108
    B. 106
    C. 103
    D. 102
    Answer – B. 106
    Explanation :
    Number of students who got selected for national level competition from School P = 25% 0f 40% of 220 = 22
    Number of students who got selected for national level competition from School T = (2/3) of 45% of 280 = 84
    Total number of students playing Carrom from these two schools who got selected for national level competition
    = 22 + 84 =106