Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-

I. Study the following Radar Graph and answer the given questions

Number of new countries registered (in thousand) in four countries in various years.

Radar Graph

  1. In which year is the average of the number of companies registered the maximum?
    A. 2008
    B. 2010
    C. 2009
    D. 2011
    Answer – C. 2009
    Explanation :
    Average of the number of companies registered in 2008 = [5 + 20 + 15 + 40]*1000/4 = 20000
    Average of the number of companies registered in 2009 = [10 + 30 + 40 + 35]*1000/4 = 28750
    Average of the number of companies registered in 2010 = [5 + 25 + 15 + 20]*1000/4 = 16250
    Average of the number of companies registered in 2011 = [25 + 20 + 20 + 35]*1000/4 = 25000

  2. The number of companies registered in 2015 is what percentage more or less than the number of companies registered in the year 2008?
    A. 44.44%
    B. 43.75%
    C. 22.22%
    D. 11.11%
    Answer – B. 43.75%
    Explanation :
    Number of companies registered in 2015 = [20 + 20 + 40 + 35]*1000 = 115000
    Number of companies registered in 2008 = [5 + 20 + 15 + 40]*1000 = 80000
    % = [(115000 – 80000)/ 80000]*100 = 43.75% more

  3. What is the ratio of the number of companies registered in Japan to that in China during 2008 to 2015?
    A. 39:40
    B. 23:24
    C. 40:41
    D. 24:23
    Answer – B. 23:24
    Explanation :
    Number of companies registered in Japan during 2008 to 2015 = 230*1000 = 230000
    Number of companies registered in China during 2008 to 2015 = 240*1000 = 240000
    Ratio = 23:24

  4. The total number of companies registered in France is how much more or less than the total number of companies registered in China?
    A. 34.14%
    B. 33.13%
    C. 29.16%
    D. 11.11%
    Answer – C. 29.16%
    Explanation :
    Total number of companies registered in France = 170*1000 = 170000
    Total number of companies registered in china = 240*1000 = 240000
    % = [(240000 – 170000)/ 240000]*100 = 29.16% less

  5. In which country is the average number of companies registered the maximum?
    A. Germany
    B. Japan
    C. China
    D. France
    Answer – C. China
    Explanation :
    Average number of companies registered in France = 170000/4 = 42500
    Average number of companies registered in Germany = 125000/4 = 31250
    Average number of companies registered in Japan = 230000/4 = 57500
    Average number of companies registered in China = 240000/4 = 60000
    Average number of companies registered in China is the maximum

Study Pie-Chart and table carefully to answer the following questions.
Pie-Chart showing percentage distribution-wise of cars in four different states

Total Cars = 700

Car distribution

States Diesel engine cars Petrol engine cars
State 1 3 4
State 2 5 9
State 3 5 3
State 4 1 1

  1. What is the difference between the number of diesel engine cars in state 2 and the number of petrol engine cars in state 4?
    A. 21
    B. 23
    C. 25
    D. 24
    Answer – A. 21
    Explanation :
    Total no of cars in state 2 = 28% of 700 = 196
    Number of diesel engine cars in state 2 = 196 * 5/14 = 70
    Total no of cars in state 4 = 26% of 700 = 182
    Number of petrol engine cars in state 4 = 182 * 1/2 = 91
    Required difference = 91 – 70 = 21

  2. Number of petrol engine cars in state 3 is what percent more than the number of diesel engine cars in state 1?
    A. 200%
    B. 300%
    C. 400%
    D. 100%
    Answer – D. 100%
    Explanation :
    Total no of cars in state 3 = 32% of 700 = 224
    Number of petrol engine cars in state 3 = 224 * 3/8 = 84
    Total no of cars in state 1 = 14% of 700 = 98
    Number of diesel engine cars in state 1 = 98* 3/7 = 42
    % = [(84-42)/42]*100 = 100%

  3. If 25% of diesel engine cars in state 3 are AC and remaining cars are non-AC, what is the number of diesel engine cars in state 3 which are non AC?
    A. 75
    B. 95
    C. 105
    D. 100
    Answer – C. 105
    Explanation :
    Total no of cars in state 3 = 32% of 700 = 224
    Number of diesel engine cars in state 3 = 224* 5/8 = 140
    Number of diesel engine AC cars in state 3 = 25% of 140 = 35
    Number of diesel engine non-AC cars = 140-35 = 105

  4. What is the difference between the total number of cars in state 3 and the number of petrol engine cars in state 2?
    A. 75
    B. 95
    C. 85
    D. 98
    Answer – D. 98
    Explanation :
    Total no of cars in state 3 = 32% of 700 = 224
    Total no of cars in state 2 = 28% of 700 = 196
    Number of petrol engine cars in state 2 = 196*(9/14) = 126
    Required difference = 224 – 126 = 98

  5. What is the average number of petrol engine cars in states together?
    A. 75.25
    B. 95.25
    C. 85.25
    D. 89.25
    Answer – D. 89.25
    Explanation :
    Total no of cars in state 1 = 14% of 700 = 98
    Total no of cars in state 2 = 28% of 700 = 196
    Total no of cars in state 3 = 32% of 700 = 224
    Total no of cars in state 4 = 26% of 700 = 182
    Number of petrol engine cars in state 1 = 98 * 4/7 = 56
    Number of petrol engine cars in state 2 = 196 * 9/14 = 126
    Number of petrol engine cars in state 3 = 224 * 3/8 = 84
    Number of petrol engine cars in state 4 = 182 * 1/2 = 91
    Average total number of petrol engine cars in all states = (56 + 126 + 84 + 91)/4 = 89.25