Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 43

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-

I. Study the given pie-Chart and table carefully and answer the Questions given below

The pie Chart shows the distribution of the total number of students Studying MBBS and Engineering from 6 colleges and the table shows the ratio of male to female students and the ratio of MBBS to Engineering Students
pie Chart
Total Number of Students = 3,25,000

College Male:Female MBBS:Engineering
A 6:5 3:2
B 3:7 2:3
C ? 4:7
D 5:3 8:5
E 9:7 ?
F 3:1 9:7

  1. If the ratio of number of Male and Female students in College C same as that of the ratio of number of Male and Female students in College D. The number of female students in College F is What % of the number of male students in College C ?
    1.12%
    2.16%
    3.15%
    4.10%
    5.None of these
    Answer – 2.16%
    Explanation :
    C = 3,25,000*20/100 =65000
    5:3 = 40625:24375
    F = 3,25,0000*8/100 =26000
    3:1 = 19500:6500
    % = 6500*100/40625 = 16%

  2. Find the number of Male Engineering Students in College B?
    1.27890
    2.18570
    3.12780
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer – 4.Can’t be determined
    Explanation :
    B= 81250
    Engineering: 81250*3/5 =48750
    From the given data number of male students in Engineering can’t be determined

  3. If the ratio of  Number of Male and Female students in College C is same as that of the number of MBBS and Engineering Students in College D.What is the difference between the number of MBBS Students  in College A and E ?
    1.18720
    2.12635
    3.16425
    4.14625
    5.None of these
    Answer – 4.14625
    Explanation :
    E = 325000*12/100 = 39000
    MBBS:Er = 5:3
    MBBS  = 39000*5/8 = 24375
    A = 325000*20/100 = 65000
    MBBS:Er = 3:2
    MBBS  = 65000*3/5 = 39000
    Difference = 39000-24375 = 14625

  4. What is the ratio of female students of college B to those of college F ?
    1.290:107
    2.121:97
    3.455:52
    4.121:69
    5.None of these
    Answer – 3.455:52
    Explanation :
    B = 25*325000/100 = 81250
    Female students in B = 81250*7/10 = 56875
    F = 56875
    Female students in F = 26000*1/4 = 6500
    56875:6500 = 2275:260 =455:52

  5. The number of Engineering Students in College A is what %  less than the number of MBBS students in College D (approx)?
    1.13.33%
    2.12.65%
    3.15.38%
    4.21.56%
    5.None of these
    Answer – 1.13.33%
    Explanation :
    A = 65000
    No of Er Students = 65000*2/5 = 26000
    D = 15*325000/100 = 48750
    No of MBBS Students = 48750*8/13 = 30000
    % = [30000-26000/30000] * 100
    = 4000*100/30000 = 13.33%

II. Study the given pie-Chart and Bar Graph carefully and answer the Questions given below

Percentagewise distribution of employees in 5 different Organizations in a state
Pie Chart

Total No of Employees = 1,32,500

Number of Female employees out of the total employeesBar Chart

  1. What is the total number of female employees in Wipro and male employees in Sun and Infosys ?
    1.28900
    2.30850
    3.32600
    4.26980
    5.None of these
    Answer – 2.30850
    Explanation :
    Wipro = 20*132500/100 = 26500
    Sun = 24*132500/100 = 31800
    Infosys = 10*132500/100 = 13250
    Total = 8200+(31800-12000) + (13250-10400)
    = 8200+19800+2850 = 30850

  2. What is the difference between the total number of employees in Polaris to the number of male employees in HCL ?
    1.10500
    2.10000
    3.10725
    4.10475
    5.None of these
    Answer – 4.10475
    Explanation :
    Polaris = 132500*16/100 = 21200
    HCL = 132500*13/100 = 17225
    HCL male = 17225 – 6500 = 10725
    Difference = 21200-10725 = 10475

  3. Which of the following Organizations has more number of female employees than male employees ?
    1.Wipro
    2.Sun
    3.Infosys
    4.CTS
    5.None of these
    Answer – 3.Infosys
    Explanation :
    Org               F                     M
    Sun              12000            19800
    Polaris          11300            9900
    HCL               6500             10725
    Wipro            8200              18300
    CTS               7600              14925
    Infosys         10400              2850

  4. The number of male employees in CTS is approximately what % of the total number of employees in Sun ?
    1.47%
    2.32%
    3.51%
    4.28%
    5.None of these
    Answer – 1.47%
    Explanation :
    CTS M = 14925
    Sun Total = 31800
    % = 14925*100/31800 = 46.9 = 47%

  5. What is the average number of male employees in Wipro, Polaris and CTS ?
    1.12560
    2.15220
    3.13725
    4.14375
    5.None of these
    Answer – 4.14375
    Explanation :
    Avg = 9900+18300+14925/3 = 14375

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts