Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 33

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following graph to answer the given questions

Government  Revenue and its capital expenditure(in million) in 2008 – 2012

Bar Grpah

Percentage of breakup of the gov revenues in 2008 and 2009

Pie Chart

Year 2008

Pie Chart

Year 2009

Gov Expenditure = Borrowing + Gov Revenues

  1. In 2009, Gov borrowing was 90 million. Find the individual income tax calculation ?
    A.32.8million
    B.24.3million
    C.19.8 million
    D.28million
    E.None of these
    Answer – C.19.8  million
    Explanation :
    Revenue = 200-90 = 110 million
    Income tax = 110*18/100 = 19.8 million

  2. In 2008, the Cropearning collection was Rs.30 million. Find the gov borrowings(in million) ?
    A.70 million
    B.52 million
    C.68 million
    D.45 million
    E.None of these
    Answer – A.70 million
    Explanation :
    25% =30 million
    Revenue = 30*100/25 = 120 million
    Total expenditure = 105+85 = 190 million
    Borrowings = 190 – 120 = 70 million

  3. The Gov borrowings in 2005 and 2007 were equal. What is the increase in Government Revenue during this period ?
    A.37 million
    B.25 million
    C.43 million
    D.55 million
    E.None of these
    Answer – B.25 million
    Explanation :
    Increase in Revenue = exp in 2007 – exp 2005
    = 190 – 165 = 25 million

  4. If in the year  2005 and 2008 the borrowings declined by Rs.27 million then find the increase in the revenues from 2005 to 2008 ?
    A.47 million
    B.52 million
    C.63 million
    D.50 million
    E.None of these
    Answer – B.52 million
    Explanation :
    2005 => R1 = 165 – B
    2008 => R2 = 190 –(B-27) = 205-B
    R2-R1 = 217-B-165+B = 52 million

  5. In 2008, Gov borrowing was 110 million. Find the Other levies calculation ?
    A.18.6 million
    B.47.5 million
    C.25.2 million
    D.37.4 million
    E.None of these
    Answer – C.25.2 million
    Explanation :
    Revenue = 200-110 = 90 million
    Other levies = 90*28/100 = 25.2 million

II.Study the following graph to answer the given questions

% of distribution of number of Computers sold by a shopkeeper during the given six months.Total no of computer sold =96500

Pie Chart

The ratio of no of Computers of Company Dell  to that of Company Sony during the given six months

Month Ratio
July 18:12
Aug 11:7
Sep 5:3
Oct 13:8
Nov 15:17
Dec 10:15
  1. What is the total of the no of computer of Company Dell sold during July ?
    A.13780
    B.12769
    C.11001
    D.10100
    E.None of these
    Answer – C.11001
    Explanation :
    July = 96500*19/100 =18335
    Dell = 18335*18/30 = 11001

  2. What is the difference between the number of computers of Company Sony sold during Aug  and Dec ?
    A.3650
    B.5210
    C.4400
    D.3806
    E.None of these
    Answer – D.3806
    Explanation :
    Aug = 96500*13*7/18*100 = 4878.6 = 4879
    Dec = 96500*15*15/25*100 = 8685
    Diff = 8685 – 4879 = 3806

  3. If 42% of the Computers of Company Dell were sold at a discount in Dec, how many computers were sold without any discount during the same month ?
    A.3358
    B.5790
    C.4530
    D.2675
    E.None of these
    Answer – A.3358
    Explanation :
    Dec = 96500*15/100 = 14475
    Dell = 14475*10/25 = 5790
    (100 – 42)% = 5790*58/100 = 3358

  4. If the Company Sony earned a profit of Rs.350 on each computer sold during Oct. What was the total profit earned on the computer  during the same month ?
    A.31,90,400
    B.28,30,800
    C.22,76.700
    D.17,65,900
    E.None of these
    Answer – B.28,30,800
    Explanation :
    Oct = 96500*22/100 = 21230
    Sony oct = 21230*8/21 = 8087.6 = 8088
    8088*350 = 28,30,800

  5. What is the total of the number of computers of Company Dell sold during September and November ?
    A.12980
    B.14786
    C.15200
    D.17039
    E.None of these
    Answer – D.17039
    Explanation :
    Sep = 965*20*5/8 = 12062.5 = 12063
    Nov = 965*11*15/32 = 4975.7 = 4976
    Total = 12063+4976 = 17039