# Aptitude Questions: Data Interpretation Set 33

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following graph to answer the given questions

Government  Revenue and its capital expenditure(in million) in 2008 – 2012 Percentage of breakup of the gov revenues in 2008 and 2009 Year 2008 Year 2009

Gov Expenditure = Borrowing + Gov Revenues

1. In 2009, Gov borrowing was 90 million. Find the individual income tax calculation ?
A.32.8million
B.24.3million
C.19.8 million
D.28million
E.None of these
Explanation :
Revenue = 200-90 = 110 million
Income tax = 110*18/100 = 19.8 million

2. In 2008, the Cropearning collection was Rs.30 million. Find the gov borrowings(in million) ?
A.70 million
B.52 million
C.68 million
D.45 million
E.None of these
Explanation :
25% =30 million
Revenue = 30*100/25 = 120 million
Total expenditure = 105+85 = 190 million
Borrowings = 190 – 120 = 70 million

3. The Gov borrowings in 2005 and 2007 were equal. What is the increase in Government Revenue during this period ?
A.37 million
B.25 million
C.43 million
D.55 million
E.None of these
Explanation :
Increase in Revenue = exp in 2007 – exp 2005
= 190 – 165 = 25 million

4. If in the year  2005 and 2008 the borrowings declined by Rs.27 million then find the increase in the revenues from 2005 to 2008 ?
A.47 million
B.52 million
C.63 million
D.50 million
E.None of these
Explanation :
2005 => R1 = 165 – B
2008 => R2 = 190 –(B-27) = 205-B
R2-R1 = 217-B-165+B = 52 million

5. In 2008, Gov borrowing was 110 million. Find the Other levies calculation ?
A.18.6 million
B.47.5 million
C.25.2 million
D.37.4 million
E.None of these
Explanation :
Revenue = 200-110 = 90 million
Other levies = 90*28/100 = 25.2 million

II.Study the following graph to answer the given questions

% of distribution of number of Computers sold by a shopkeeper during the given six months.Total no of computer sold =96500 The ratio of no of Computers of Company Dell  to that of Company Sony during the given six months

 Month Ratio July 18:12 Aug 11:7 Sep 5:3 Oct 13:8 Nov 15:17 Dec 10:15
1. What is the total of the no of computer of Company Dell sold during July ?
A.13780
B.12769
C.11001
D.10100
E.None of these
Explanation :
July = 96500*19/100 =18335
Dell = 18335*18/30 = 11001

2. What is the difference between the number of computers of Company Sony sold during Aug  and Dec ?
A.3650
B.5210
C.4400
D.3806
E.None of these
Explanation :
Aug = 96500*13*7/18*100 = 4878.6 = 4879
Dec = 96500*15*15/25*100 = 8685
Diff = 8685 – 4879 = 3806

3. If 42% of the Computers of Company Dell were sold at a discount in Dec, how many computers were sold without any discount during the same month ?
A.3358
B.5790
C.4530
D.2675
E.None of these
Explanation :
Dec = 96500*15/100 = 14475
Dell = 14475*10/25 = 5790
(100 – 42)% = 5790*58/100 = 3358

4. If the Company Sony earned a profit of Rs.350 on each computer sold during Oct. What was the total profit earned on the computer  during the same month ?
A.31,90,400
B.28,30,800
C.22,76.700
D.17,65,900
E.None of these
Explanation :
Oct = 96500*22/100 = 21230
Sony oct = 21230*8/21 = 8087.6 = 8088
8088*350 = 28,30,800

5. What is the total of the number of computers of Company Dell sold during September and November ?
A.12980
B.14786
C.15200
D.17039
E.None of these