Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 28

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following table carefully to answer the given questions

Year UP MP Assam
Appeared Qualified Appeared Qualified Appeared Qualified
2005 400 68% 430 45% 520       –
2006 670 62%     – 50% 540 70%
2007 520 76% 680 43%     – 41%
2008 560    – 530 48% 564 34%
2009 630 56% 500 50% 490 78%
    1. The no of appeared candidates from state MP increased by 70%  from 2005 to 2006 then what is the number of Qualified students in 2006 in the same state ?
      A.380
      B.460
      C.366
      D.420
      E.None of these
      Answer – C.366
      Explanation :
      430*170/100 = 430+301 = 731
      Qualified = 731*50/100 = 365.5 = 366

    2. The no of students qualified from Assam in 2007 is 246, then what is the ratio of Qualified students and not Qualified students in the same year in Assam ?
      A.59:41
      B.41:59
      C.59:46
      D.42:55
      E.None of these
      Answer – B.41:59
      Explanation :
      41% = 246
      100% = 600
      246:354 = 41 : 59

    3. If the total number of students Qualified in 2008 in all the states together is 712, then the no of students Qualified in state UPis  what % of the  total no of students appeared in the State UP(round off to the whole number) ?
      A.64%
      B.56%
      C.50%
      D.48%
      E.None of these
      Answer – D.48%
      Explanation :
      560*x% + 530*48% + 564*34% = 712
      560*x/100 + 254+192 = 712
      560*x/100 = 266
      X = 266*100/560 = 47.5%

    4. Find the average number of students qualified from the sate UP in all the years together ?
      A.410
      B.278
      C.340
      D.360
      E.None of these
      Answer – C.340
      Explanation :
      Avg =[400*68% + 670*62% + 520*76% + 266 + 630*56%]/5
      =  272+415+395+266+353/5
      = 1701/5 = 340.2 = 340

    5. What is the difference between the no of students Qualified in 2009 and 2007 in all the states together ?
      A.52
      B.69
      C.43
      D.37
      E.None of these
      Answer – A.52
      Explanation :
      2007 : 395+292+246 = 933
      2009 : 353 + 250 + 382 = 985
      Diff = 985 – 933 =52

II.Study the following graph carefully to answer the given questions
PIe Chart

  1. What is the total no of staff in IT, ECE and MEC ?
    A.390
    B.425
    C.345
    D.478
    E.None of these
    Answer – B.425
    Explanation :
    Total  = 760*12/100 + 760*27/100 + 760*17/100
    = 91+205+129 = 425

  2. If three-seventh of the staff whose in  CSE are female, then the no of female staff is what % of the total no of staff whose in EEE ?
    A.15%
    B.13%
    C.17%
    D.21%
    E.None of these
    Answer – A.15%
    Explanation :
    EEE = 760*23/100 = 175
    CSE = 760*8/100 = 61
    61*3/7 = 26
    % = 26*100/175 = 14.8 = 15%

  3. What is the difference between the total no of staff whose in CSE and IT together to the total no of staff whose in Civil and EEE together ?
    A.140
    B.210
    C.167
    D.122
    E.None of these
    Answer – D.122
    Explanation :
    CSE+IT = 61+ 91 = 152
    Civil + EEE = 99+175 = 274
    Diff = 274 – 152 = 122

  4. What is the ratio of number of Staff in Civil to the total no of staff in IT and MEC ?
    A.13:17
    B.9:20
    C.20:11
    D.11:18
    E.None of these
    Answer – B.9:20
    Explanation :
    C : IT+Mec = 99 : 91+129 = 99: 220 = 9:20

  5. If the number of female students in ECE is 40% of the total no of staff in ECE, then find the total no of male staff ?
    A.82
    B.97
    C.104
    D.123
    E.None of these
    Answer – D.123
    Explanation :
    ECE = 205
    F = 205*40/100 = 82
    M = 205-82 = 123

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.