Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019.
Click Here to View Cumulus Course: SBI PO 2019 Prelims
SBI PO 2019 Prelims: Reasoning Test – 7.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Prelims: Quant Test – 8.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Prelims: English Test – 9.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for SBI PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
SBI PO Previous Year Question Paper
________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(15) The line chart shows marked price of each English and Hindi book in different shops. The price of the book is in Rupees.
Which option given below should be used to get one English and one Hindi in under Rs. 500.
Correct
Answer – 2. English book from shop D at a discount of 20% and Hindi book from shop A at a discount of 10%.
Explanation –
Let’s check the options (calculate approximately)
Option 1 – 293+216 = 509
Option 2 – 300+198 = 498
Option 3 277+234 = 511
Option 4 – 277+233 = 510
Option 5 – 306+205=511Incorrect
Answer – 2. English book from shop D at a discount of 20% and Hindi book from shop A at a discount of 10%.
Explanation –
Let’s check the options (calculate approximately)
Option 1 – 293+216 = 509
Option 2 – 300+198 = 498
Option 3 277+234 = 511
Option 4 – 277+233 = 510
Option 5 – 306+205=511 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(15) The line chart shows marked price of each English and Hindi book in different shops. The price of the book is in Rupees.
Rajeev purchased one English book from shop C at 15% discount and one Hindi book from shop E at 5% discount, then he sold both the book at the Rs. 560 then his approximate profit or loss % is
Correct
Answer –5. 1% profit
Explanation –
Rate at which book purchased from shop C is 306
And rate at which book purchased from shop E is 247
Therefore, total cost price = 553
Selling price = 560
Profit % age = 6/553 × 100 = 1%Incorrect
Answer –5. 1% profit
Explanation –
Rate at which book purchased from shop C is 306
And rate at which book purchased from shop E is 247
Therefore, total cost price = 553
Selling price = 560
Profit % age = 6/553 × 100 = 1% 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(15) The line chart shows marked price of each English and Hindi book in different shops. The price of the book is in Rupees.
What is the average weight per book if there are 8 hindi and 12 english books in a box . The weight of each Hindi book is 140gm and weight of each English book is 220gm.
Correct
Answer – 4. 188gm
Explanation –
Let’s calculate smartly
Change 8 hind book and 12 english into ratio 2:3
Now average =(2 ×140+3×220)/5 = 188gmIncorrect
Answer – 4. 188gm
Explanation –
Let’s calculate smartly
Change 8 hind book and 12 english into ratio 2:3
Now average =(2 ×140+3×220)/5 = 188gm 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(15) The line chart shows marked price of each English and Hindi book in different shops. The price of the book is in Rupees.
In which shop the difference in market price of English book and hindi book is minimum ?
Correct
Answer – 5. Shop E
Explanation –
Shop B= 325235 = 90
Shop E = 345260 = 85
Rest differences are clearly highIncorrect
Answer – 5. Shop E
Explanation –
Shop B= 325235 = 90
Shop E = 345260 = 85
Rest differences are clearly high 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(15) The line chart shows marked price of each English and Hindi book in different shops. The price of the book is in Rupees.
If both English and Hindi books are purchased from same shop, then discount form shop A, B, C , D and E on both the books are 10%, 12%, 15%, 20%, 16% respectively. Then from which shop one should buy to get the books at minimum price ?
Correct
Answer – 2. Shop B
Explanation –
Since Market price of both the books is minimum in shop B , then after a discount of 12% on both the book we will get the book at minimum rate in shop B.Incorrect
Answer – 2. Shop B
Explanation –
Since Market price of both the books is minimum in shop B , then after a discount of 12% on both the book we will get the book at minimum rate in shop B. 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(610) Read the given bar graph and answer the following questions.
In given bar graph paint of various colours (in ml) is given –
We have only these colours in fixed quantity given in bar graph
To obtain a paint of orange colour we need to mix yellow and red in ratio (yellow : red = 3:1), then how much quantity of red will be left unused to obtain 60ml orange colour.
Correct
Answer – 3) 25ml
Explanation –
In 60ml of orange colour – yellow : red is 3:1
So yellow is 45ml and red is 15ml
Unused red colours = 40 15 = 25mlIncorrect
Answer – 3) 25ml
Explanation –
In 60ml of orange colour – yellow : red is 3:1
So yellow is 45ml and red is 15ml
Unused red colours = 40 15 = 25ml 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(610) Read the given bar graph and answer the following questions.
In given bar graph paint of various colours (in ml) is given –
We have only these colours in fixed quantity given in bar graph
To obtain a new colours black : red : green should be 5:6:3 , then maximum quantity of new colour which can be obtained is
Correct
Answer – 3. 70ml
In new colour Black : red : green = 5:6:3
Since black colour in only 25ml hence will be finish and further new colour cannot be made.
5———25ml
Therefore 1 ——–5ml
Hence (5+6+3) = 14 ———70mlIncorrect
Answer – 3. 70ml
In new colour Black : red : green = 5:6:3
Since black colour in only 25ml hence will be finish and further new colour cannot be made.
5———25ml
Therefore 1 ——–5ml
Hence (5+6+3) = 14 ———70ml 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(610) Read the given bar graph and answer the following questions.
In given bar graph paint of various colours (in ml) is given –
We have only these colours in fixed quantity given in bar graph
To obtain pink colour white and red should be mixed in the ratio 8:1. If the cost of pink colour in the market is Rs. 90 for 45ml but we have while colour (80ml) at Rs. 100 and red colour (40ml) at Rs. 100, then what is the saving if pink colours of 45ml is created by mixing white and red in proper ratio.
Correct
Answer – 1. Rs. 27.5
Explanation –
40ml of white and 5ml red can be mixed to obtain 45ml pink
Cost of 80ml white= Rs. 100
Cost of 40ml white = Rs. 50
Cost of 40ml red = Rs. 100
Cost of 5ml red = Rs. 12.5
Cost of 45ml pink = Rs. 50 + Rs. 12.5 = Rs. 62.5
Saving = 90 – 62.5 = Rs. 27.5Incorrect
Answer – 1. Rs. 27.5
Explanation –
40ml of white and 5ml red can be mixed to obtain 45ml pink
Cost of 80ml white= Rs. 100
Cost of 40ml white = Rs. 50
Cost of 40ml red = Rs. 100
Cost of 5ml red = Rs. 12.5
Cost of 45ml pink = Rs. 50 + Rs. 12.5 = Rs. 62.5
Saving = 90 – 62.5 = Rs. 27.5 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(610) Read the given bar graph and answer the following questions.
In given bar graph paint of various colours (in ml) is given –
We have only these colours in fixed quantity given in bar graph
What is the ratio white colours to the total red, green and yellow colour taken together ?
Correct
Answer – 4. 16:23
Explanation –
White:(red++Yellow+Green)= 80 : (40+45+30)
= 80 : 115
= 16 : 23Incorrect
Answer – 4. 16:23
Explanation –
White:(red++Yellow+Green)= 80 : (40+45+30)
= 80 : 115
= 16 : 23 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeQ(610) Read the given bar graph and answer the following questions.
In given bar graph paint of various colours (in ml) is given –
We have only these colours in fixed quantity given in bar graph
If the given quantity of red, yellow, white, black and green are purchased at Rs. 100, Rs. 110, Rs. 125, Rs. 65 and Rs 80 respectively, then the cost per ml of which colour is maximum ?
Correct
Answer – 5. Green
Explanation –
For green = 80/30 = 2.66
Black = 65/25 = 2.6
Rest are below 2.5 or around 2.5Incorrect
Answer – 5. Green
Explanation –
For green = 80/30 = 2.66
Black = 65/25 = 2.6
Rest are below 2.5 or around 2.5
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.