Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Mains Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019!!!
Click Here to View Cumulus Course: SBI PO 2019 Mains
SBI PO 2019 Mains: GA Test – 7.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: Reasoning Test – 8.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: Quant Test – 9.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: English Test – 10.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for SBI PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
SBI PO Previous Year Question Paper
Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan
_______________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). Six persons i.e. A, B, C, D, E and F have different efficiencies and therefore take unique number of days to do a piece of work. Time taken by B to complete the work alone is 50% more than that of by A. Ratio of efficiencies of A and C is 5:2 respectively. Time taken by F to do the work alone is equal to the average time taken by A, B and C to do the work (each one alone). Time taken by D to do the work alone is half the time taken by E to do it alone. The sum of the number of days taken by C to complete the work alone and that of by E are 95. Number of days taken by D to complete the work alone are 7 more than that of by A.
Number of days taken by E to complete the work alone are:
Correct
Answer 3) 50
Explanation
Let the number of days taken by A is x.
Then, number of days taken by B to complete the work = 1.5x
Efficiencies of A and C are in ratio 5:2, therefore, the number of days taken by them will be in ratio 2:5.
Number of days taken by C to complete the work = x/2 × 5 = 5x/2
Number of days taken by F to do the work = (x + 1.5x + 5x/2)/3 = 5x/3
Time taken by D to do the work = x + 7
Time taken by E to do the work = 2(x + 7)
We have,
5x/2 + 2(x + 7) = 95
2.5x + 2x = 81
4.5x = 81
x = 81/4.5 = 18
Therefore, the number of days taken by A to complete the work = 18
Number of days taken by B to complete the work = 27
Number of days taken by C to complete the work = 5 × 18/2 = 45
Number of days taken by D to do the work = 18 + 7 = 25
Number of days taken by E to do the work = 2(18 + 7) = 50
Number of days taken by F to do the work = 5 × 18/3 = 30Incorrect
Answer 3) 50
Explanation
Let the number of days taken by A is x.
Then, number of days taken by B to complete the work = 1.5x
Efficiencies of A and C are in ratio 5:2, therefore, the number of days taken by them will be in ratio 2:5.
Number of days taken by C to complete the work = x/2 × 5 = 5x/2
Number of days taken by F to do the work = (x + 1.5x + 5x/2)/3 = 5x/3
Time taken by D to do the work = x + 7
Time taken by E to do the work = 2(x + 7)
We have,
5x/2 + 2(x + 7) = 95
2.5x + 2x = 81
4.5x = 81
x = 81/4.5 = 18
Therefore, the number of days taken by A to complete the work = 18
Number of days taken by B to complete the work = 27
Number of days taken by C to complete the work = 5 × 18/2 = 45
Number of days taken by D to do the work = 18 + 7 = 25
Number of days taken by E to do the work = 2(18 + 7) = 50
Number of days taken by F to do the work = 5 × 18/3 = 30 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). Six persons i.e. A, B, C, D, E and F have different efficiencies and therefore take unique number of days to do a piece of work. Time taken by B to complete the work alone is 50% more than that of by A. Ratio of efficiencies of A and C is 5:2 respectively. Time taken by F to do the work alone is equal to the average time taken by A, B and C to do the work (each one alone). Time taken by D to do the work alone is half the time taken by E to do it alone. The sum of the number of days taken by C to complete the work alone and that of by E are 95. Number of days taken by D to complete the work alone are 7 more than that of by A.
Number of days taken by F to complete the work are how much more than that of by A?
Correct
Answer 2) 12
Explanation
Required difference = 30 – 18 = 12 (watch the solution of Q1)Incorrect
Answer 2) 12
Explanation
Required difference = 30 – 18 = 12 (watch the solution of Q1) 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). Six persons i.e. A, B, C, D, E and F have different efficiencies and therefore take unique number of days to do a piece of work. Time taken by B to complete the work alone is 50% more than that of by A. Ratio of efficiencies of A and C is 5:2 respectively. Time taken by F to do the work alone is equal to the average time taken by A, B and C to do the work (each one alone). Time taken by D to do the work alone is half the time taken by E to do it alone. The sum of the number of days taken by C to complete the work alone and that of by E are 95. Number of days taken by D to complete the work alone are 7 more than that of by A.
A, B and C started the work together but C left after 5 days. The rest of the work was completed by A and B together. The total time taken by them to complete the work is:
Correct
Answer 3) 9.6 days
Explanation
LCM of 18, 27 and 45 = 270 = total work
Work completed by A in one day = 270/18 = 15
Work completed by B in one day = 270/27 = 10
Work complete by C in one day = 270/45 = 6
Work completed by A, B and C in five days = (15 + 10 + 6) × 5 = 31 × 5 = 155
Remaining work = 270 – 155 = 115
Time taken by A and B to complete the rest of the work = 115/(15 + 10) = 115/25 = 4.6 days
Total time taken to complete the work = 5 + 4.6 = 9.6 daysIncorrect
Answer 3) 9.6 days
Explanation
LCM of 18, 27 and 45 = 270 = total work
Work completed by A in one day = 270/18 = 15
Work completed by B in one day = 270/27 = 10
Work complete by C in one day = 270/45 = 6
Work completed by A, B and C in five days = (15 + 10 + 6) × 5 = 31 × 5 = 155
Remaining work = 270 – 155 = 115
Time taken by A and B to complete the rest of the work = 115/(15 + 10) = 115/25 = 4.6 days
Total time taken to complete the work = 5 + 4.6 = 9.6 days 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). Six persons i.e. A, B, C, D, E and F have different efficiencies and therefore take unique number of days to do a piece of work. Time taken by B to complete the work alone is 50% more than that of by A. Ratio of efficiencies of A and C is 5:2 respectively. Time taken by F to do the work alone is equal to the average time taken by A, B and C to do the work (each one alone). Time taken by D to do the work alone is half the time taken by E to do it alone. The sum of the number of days taken by C to complete the work alone and that of by E are 95. Number of days taken by D to complete the work alone are 7 more than that of by A.
D and F work on alternate days starting with D. In how many days the work will be completed?
Correct
Answer 1) 27.2 days
Explanation
LCM of 25 and 30 = 150 = total work
Work done by D in one day = 150/25 = 6
Work done by F in one day = 150/30 = 5
Total work done by them in two days = 6 + 5 = 11
Work done by them in 26 days = 11 × 13 = 143
Work done in 27 days = 143 + 6 = 149
Time taken by F to complete the remaining work = 1/5 = 0.2 day
Total time taken = 27 + 0.2 = 27.2 daysIncorrect
Answer 1) 27.2 days
Explanation
LCM of 25 and 30 = 150 = total work
Work done by D in one day = 150/25 = 6
Work done by F in one day = 150/30 = 5
Total work done by them in two days = 6 + 5 = 11
Work done by them in 26 days = 11 × 13 = 143
Work done in 27 days = 143 + 6 = 149
Time taken by F to complete the remaining work = 1/5 = 0.2 day
Total time taken = 27 + 0.2 = 27.2 days 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). Six persons i.e. A, B, C, D, E and F have different efficiencies and therefore take unique number of days to do a piece of work. Time taken by B to complete the work alone is 50% more than that of by A. Ratio of efficiencies of A and C is 5:2 respectively. Time taken by F to do the work alone is equal to the average time taken by A, B and C to do the work (each one alone). Time taken by D to do the work alone is half the time taken by E to do it alone. The sum of the number of days taken by C to complete the work alone and that of by E are 95. Number of days taken by D to complete the work alone are 7 more than that of by A.
There is another person G whose efficiency is 3 times of the efficiency of A. E, F and G take the responsibility of doing the work but they work on alternate days starting with E (E works on the first day, F works on the second day, G works on the third day and so on). In how many days the work will be completed?
Correct
Answer 5) 14.4 days
Explanation
Since the efficiency of G is 3 times as much as of A, the number of days taken by G to complete the work alone = 18/3 = 6 days
LCM of 50, 30 and 6 = 150 = total work
Work done by E in one day = 150/50 = 3
Work done by F in one day = 150/30 = 5
Work done by G in one day = 150/6 = 25
Total work done by them in three days = 3 + 5 + 25 = 33
Work done by them in twelve days = 33 × 4 = 132
Work done on the 13th day = 3
Work done on the 14th day = 5
Remaining work = 150 – (132 + 3 + 5) = 10
Time taken to complete the remaining work = 10/25 = 0.4
Total time taken = 14 + 0.4 = 14.4 daysIncorrect
Answer 5) 14.4 days
Explanation
Since the efficiency of G is 3 times as much as of A, the number of days taken by G to complete the work alone = 18/3 = 6 days
LCM of 50, 30 and 6 = 150 = total work
Work done by E in one day = 150/50 = 3
Work done by F in one day = 150/30 = 5
Work done by G in one day = 150/6 = 25
Total work done by them in three days = 3 + 5 + 25 = 33
Work done by them in twelve days = 33 × 4 = 132
Work done on the 13th day = 3
Work done on the 14th day = 5
Remaining work = 150 – (132 + 3 + 5) = 10
Time taken to complete the remaining work = 10/25 = 0.4
Total time taken = 14 + 0.4 = 14.4 days 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Compare the value of 2 quantities given in the following questions and choose the correct option (only numerical values)
Quantity 1– Difference in time taken by A and B to reach their respective destinations (in hours). A started from a point X towards Y. After two hours, B started from Y towards X. By the time A travelled 1/5th of the total distance, B had also travelled the same. The speed of A is 1/3rd of the speed of B.
Quantity 2– Distance travelled by the car (in km). The speed of the car reduced to 4/5th of his original speed due to which the time taken by car to reach his destination is increased by 27/16 minutes. The reduced speed of the car is 64 km/h.Correct
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
For quantity 1
Let the time taken by A to travel 1/5^{th} of the total distance is x hours
Then, time taken by B to travel 1/5^{th} of the distance = (x – 2) hours
According to question,
x/(x – 2) = 3/1
x = 3x – 6
2x = 6, x = 3 hours
Total time taken by A to reach his destination = 3 × 5 = 15 hours
Total time taken by B to reach his destination = (3 – 2) × 5 =5 hours
Difference of time = 15 – 5 = 10 hours = Quantity 1For quantity 2
Time taken by the car to reach his destination = 27/16 × 1/60 × 5 = 9/64 hours
Distance travelled = 64 × 9/64 = 9 km = Quantity 2
Therefore, Quantity 1 > Quantity 2Incorrect
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
For quantity 1
Let the time taken by A to travel 1/5^{th} of the total distance is x hours
Then, time taken by B to travel 1/5^{th} of the distance = (x – 2) hours
According to question,
x/(x – 2) = 3/1
x = 3x – 6
2x = 6, x = 3 hours
Total time taken by A to reach his destination = 3 × 5 = 15 hours
Total time taken by B to reach his destination = (3 – 2) × 5 =5 hours
Difference of time = 15 – 5 = 10 hours = Quantity 1For quantity 2
Time taken by the car to reach his destination = 27/16 × 1/60 × 5 = 9/64 hours
Distance travelled = 64 × 9/64 = 9 km = Quantity 2
Therefore, Quantity 1 > Quantity 2 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Compare the value of 2 quantities given in the following questions and choose the correct option (only numerical values)
Quantity 1 Rate of compound interest per annum at which Rs 20000 becomes Rs 23152.5 in a time period of 9 months when the interest is compounded quarterly.
Quantity 2 The rate of compound interest per annum for which a sum of money becomes 9/4 times of itself in 2 years when the interest is compounded annually.Correct
Answer 4) Quantity 2 > Quantity 1
Explanation
For quantity 1
We have,
(23152.5 – 20000)/20000 × 100 = 15.7625
Therefore, the rate of interest per annum = 5 × 4 = 20% = Quantity 1For quantity 2
We have,
(9 – 4)/4 × 100 = 500/4 = 125%
Therefore, the rate of interest = 50% = Quantity 2Incorrect
Answer 4) Quantity 2 > Quantity 1
Explanation
For quantity 1
We have,
(23152.5 – 20000)/20000 × 100 = 15.7625
Therefore, the rate of interest per annum = 5 × 4 = 20% = Quantity 1For quantity 2
We have,
(9 – 4)/4 × 100 = 500/4 = 125%
Therefore, the rate of interest = 50% = Quantity 2 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Compare the value of 2 quantities given in the following questions and choose the correct option (only numerical values)
A sold an article to B at a profit of 17% and B sold it to C at a profit of 25%. C sold it to D at 6/5 of his cost price.
Quantity 1– Profit earned by A if cost price of the article for C was Rs 5703.75.
Quantity 2– Loss incurred to D if the cost price of the article for A was Rs 2500 and the D sold the article at Rs 3724.5.Correct
Answer 2) Quantity 1 = Quantity 2
Explanation
Let the cost price of the article for A is Rs 100x.
Then, cost price of the article for B = Rs 117x
Cost price of the article for C = 125% of 117x = Rs 146.25x
Cost price of the article for D = 6/5 × 146.25x = Rs 175.5x
For quantity 1,
Profit earned by A = 5703.75/146.25x × 17x = Rs 663
For quantity 2,
Cost price of D = 2500/100x × 175.5x = Rs 4387.5
Profit incurred to D = 4387.5 – 3724.5 = Rs 663
Therefore, quantity 1 = quantity 2Incorrect
Answer 2) Quantity 1 = Quantity 2
Explanation
Let the cost price of the article for A is Rs 100x.
Then, cost price of the article for B = Rs 117x
Cost price of the article for C = 125% of 117x = Rs 146.25x
Cost price of the article for D = 6/5 × 146.25x = Rs 175.5x
For quantity 1,
Profit earned by A = 5703.75/146.25x × 17x = Rs 663
For quantity 2,
Cost price of D = 2500/100x × 175.5x = Rs 4387.5
Profit incurred to D = 4387.5 – 3724.5 = Rs 663
Therefore, quantity 1 = quantity 2 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Compare the value of 2 quantities given in the following questions and choose the correct option (only numerical values)
A box contains total 64 balls. There’re three types of balls i.e. red, yellow and black. Number of black balls are 20% less than that of red balls and number of yellow balls 1/3rd of the number of red balls.
Quantity 1 If 30 white balls are added in the box and a ball is picked randomly from it, what is the probability of getting a red ball?
Quantity 2 If 15 blue balls are added in the box and a ball is picked randomly from it, what is the probability of getting a black ball?Correct
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
Let the number of red balls in the box are x.
Then, number of black balls = 80% of x = 0.8x
Number of yellow balls = x/3
x + 0.8x + x/3 = 64
6.4x/3 = 64
x = 30
Number of red balls = 30
Number of black balls = 0.8 × 30 = 24
Number of yellow balls = 30/3 = 10
For quantity 1
Probability of getting a red ball = 30/(64 + 30) = 30/94 = 15/47 = quantity 1
For quantity 2
Probability of getting a black ball = 24/(64 + 15) = 24/79 = quantity 2
15/47 > 24/79
Therefore, quantity 1 > quantity 2Incorrect
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
Let the number of red balls in the box are x.
Then, number of black balls = 80% of x = 0.8x
Number of yellow balls = x/3
x + 0.8x + x/3 = 64
6.4x/3 = 64
x = 30
Number of red balls = 30
Number of black balls = 0.8 × 30 = 24
Number of yellow balls = 30/3 = 10
For quantity 1
Probability of getting a red ball = 30/(64 + 30) = 30/94 = 15/47 = quantity 1
For quantity 2
Probability of getting a black ball = 24/(64 + 15) = 24/79 = quantity 2
15/47 > 24/79
Therefore, quantity 1 > quantity 2 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Compare the value of 2 quantities given in the following questions and choose the correct option (only numerical values)
A, B and C are business partners. A invested Rs 5000 for 12 months, B invested Rs 8000 for 8 months and C invested Rs 12500 for 6 months. Profit earned by B is Rs 1200 more than that of A.
Quantity 1– 25% of the average profit earned by all of them.
Quantity 2– Difference between the profit earned by B and by C.Correct
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
Ratio in which the profit will be divided among A, B and C is,
5000 × 12 : 8000 × 8 : 12500 × 6 = 60:64:75
Total profit earned = 1200/4 × 199 = Rs 59700
Quantity 1 = 25% of 59700/3 = Rs 4975
Quantity 2 = 1200/4 × 11 = Rs 3300
Therefore, Quantity 1 > Quantity 2Incorrect
Answer 3) Quantity 1 > Quantity 2
Explanation
Ratio in which the profit will be divided among A, B and C is,
5000 × 12 : 8000 × 8 : 12500 × 6 = 60:64:75
Total profit earned = 1200/4 × 199 = Rs 59700
Quantity 1 = 25% of 59700/3 = Rs 4975
Quantity 2 = 1200/4 × 11 = Rs 3300
Therefore, Quantity 1 > Quantity 2
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.