Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting SBI Clerk Prelims 2016 Course and we are creating sample questions in Quant section, these type of questions will be ask in SBI Clerk 2016 !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A bag contains 25 paise, 50 paise, and Rs 2 coins in the ratio 12 : 15 : 20 respectively. If the total value of money in bag is Rs 505, what is the total number of coins in the bag?

Correct

Incorrect

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A rectangular park has dimensions 100m × 40m. A circular lawn is in the middle of park. If the area of rectangular park leaving the circular lawn is 1536 m^{2}, what is the circumference of the circular lawn?

Correct

Explanation:
Area of park = 100*40 = 4000
So area of circular lawn = 4000-1536 = 2464
So ᴨr^{2} = 2464
Solve, r = 28
So circumference = 2ᴨr

Incorrect

Explanation:
Area of park = 100*40 = 4000
So area of circular lawn = 4000-1536 = 2464
So ᴨr^{2} = 2464
Solve, r = 28
So circumference = 2ᴨr

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A starts from point P at 20 km/hr towards point Q. After 2 hours B starts from point Q at some speed towards A. They both meet when they reach half the distance between points P and Q. If A covered one-fourth of total distance in 2 hours, what is the speed of B?

Correct

Explanation:
A covered one-fourth of total distance in 2 hours, so 1/2 distance in 4 hours
Now B has covered that same distance that A covered in (4-2) = 2 hours [B started after 2 hrs]
And since distances are same
So distance by A = distance covered by B gives
20*4 = x*2
Solve, x = 40km/hr

Incorrect

Explanation:
A covered one-fourth of total distance in 2 hours, so 1/2 distance in 4 hours
Now B has covered that same distance that A covered in (4-2) = 2 hours [B started after 2 hrs]
And since distances are same
So distance by A = distance covered by B gives
20*4 = x*2
Solve, x = 40km/hr

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Raman invested Rs 25,000 in two schemes. Scheme A offers 6% rate of interest and scheme B offers 9% rate of interest. The money is invested for 5 years in scheme A and for 6 years in scheme B. If a total of Rs 9900 is received as interest, what is the ratio in the amounts invested in schemes A and B respectively?

Correct

Explanation:
x*6*5/100 + (25000-x)*9*6/100 = 9900
solve, x = 15000
so in scheme B = 25000-15000 = 10000
so ratio is 15000 : 10000

Incorrect

Explanation:
x*6*5/100 + (25000-x)*9*6/100 = 9900
solve, x = 15000
so in scheme B = 25000-15000 = 10000
so ratio is 15000 : 10000

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The sum of digits of a two digit number is 6. The ratio of the original number to the number formed by interchanging its digits is 4 : 7. Find the number.

Correct

Explanation:
Let the number is 10x+y
So x+y = 6
And (10x+y)/(10y+x) = 4/7
Solve, 2x = y and from above we have x+y = 6
Solve both equations, x = 2, y = 4

Incorrect

Explanation:
Let the number is 10x+y
So x+y = 6
And (10x+y)/(10y+x) = 4/7
Solve, 2x = y and from above we have x+y = 6
Solve both equations, x = 2, y = 4

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6- 10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?