Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian History – Set 23

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. Who was the first English man who arrived in India in 1599 for the purpose of trade ?
    1.Wiiliam Hawkins
    2.Sir Thomas Roe
    3.Gerald Aungier
    4.John Mildenhall
    5.None of these
    Answer –4.John Mildenhall
    Explanation :
    John Mildenhall (1560–1614) or John Midnall was a British explorer and adventurer and one of the first to make an overland journey to India.

  2. ……………….. was the last governor of English East India Company
    1.Gerald Aungier
    2.Sue Pyatt Peeler
    3.Warren Hasting
    4.Charles Canning
    5.None of these
    Answer – 4.Charles Canning
    Explanation :
    Charles John Canning, 1st Earl Canning KG GCB GCSI PC known as The Viscount Canning from 1837 to 1859, was an English statesman and Governor-General of India during the Indian Rebellion of 1857.

  3. Treaty of Alinagar was signed in which year ?
    1.1856
    2.1866
    3.1757
    4.1789
    5.None of these
    Answer –3.1757
    Explanation :
    The Treaty of Alinagar was signed on February 9, 1757 between Robert Clive of the British East India Company and the Nawab of Bengal, Mirza Muhammad Siraj Ud Daula.

  4.  Who was the last guru of the Sikhs ?
    1.Guru Granth Sahib
    2Guru Gobind Singh
    3.Guru Angad
    4.Guru Amar Das
    5.None of these
    Answer – 2.Guru Gobind Singh
    Explanation :
    Guru Gobind Singh was The Tenth Nanak or the last of the Sikhpreachers to live.

  5. ‘Tattvabodhini Sabha was founded by ……………………. In 1839
    1.Swami Vivekanand
    2.Keshav Chandra Sen
    3.Dabendranath Tagore
    4.Swami Sahajanamd
    5.None of these
    Answer – 3.Dabendranath Tagore
    Explanation :
    The Tattwabodhinī Sabhā (“Truth Propagating/Searching Society”) was a group started n Calcutta on 6 October 1839 as a splinter group of the Brahmo Samaj, reformers of Hinduism and Indian Society. The founding member was Debendranath Tagore

  6. Which of the following is formed by Keshav Chandra Sen ?
    1.Theosophical Soceity
    2.Ramakrishna Mission
    3.Arya Samaj
    4.Indian Reform Association
    5.None of these
    Answer – 4.Indian Reform Association
    Explanation :
    Keshav Chandra Sen established the Indian Reform Association, which had five areas of activity: inexpensive literature, female improvement, education, temperance, and charity.

  7. Prarthana Samaj was founded by
    1.Atmaram Pandurang
    2.Blavatsky
    3.Raja Rammohan Roy
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Atmaram Pandurang
    Explanation :
    Prarthana Samaj was founded by Athmaram  Panduranga (with the help of Keshav)

  8. “ A National Revolt Rooted In Deep Mistrust” said by ………………………
    1.S.N. Sen
    2.Benjamin Disraely
    3.John Seeley
    4.R. C. Mazumdar
    5.None of these
    Answer – 2.Benjamin Disraely
    Explanation :
    A National Revolt Rooted In Deep Mistrust” said by  Benjamin Disraely(Opposition Leader)  in 1857

  9. After the revolt of 1857, British pursued the policy of ……………
    1.Divide and Policies
    2.Rules and Regulation
    3.Divide and Rule
    4.Unity and Poliy
    5.None of these
    Answer – 3.Divide and Rule
    Explanation :
    After the revolt, the British pursued the policy of divide and rule, towards the general populace.

  10.  Who founded the Bande Mataram ?
    1.Mahathma Gandhi
    2.Bal Gangadhar Tilak
    3.Lala Lajpat Rai
    4.Bibin Chandra Pal
    5.None of these
    Answer – 4.Bibin Chandra Pal
    Explanation :
    The Bande Mataram was an English language newspaper founded in 1905 by Bipin Chandra Pal and later edited by Sri Aurobindo.