Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Answer : 5. X = Y or relation cannot be established
Explanation:
x² – 39x + 324 = 0
x = 27, 12
y² – 47y + 420 = 0
y = 35, 12

Incorrect

Answer : 5. X = Y or relation cannot be established
Explanation:
x² – 39x + 324 = 0
x = 27, 12
y² – 47y + 420 = 0
y = 35, 12

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ajay’s present age is 1.5 times of Hardik’s present age. If after 4 years, Ajay’s age will be twice of Hardik’s age 4 years ago. What is the sum of the present ages of Ajay and Hardik?

Correct

Answer : 3. 60 years
Explanation :
A = 1.5 * H
A + 4 = 2 * (H – 4)
A + 4 = 2H – 8
A + 12 = 2H
1.5H + 12 = 2H
H = 24
A = 24 * 1.5 = 36
Sum = 36 + 24 = 60

Incorrect

Answer : 3. 60 years
Explanation :
A = 1.5 * H
A + 4 = 2 * (H – 4)
A + 4 = 2H – 8
A + 12 = 2H
1.5H + 12 = 2H
H = 24
A = 24 * 1.5 = 36
Sum = 36 + 24 = 60

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The cost of servicing of a Etios car at one of the Toyota Service Centers is Rs. 400. Manager of service center told that for the second service within a year a customer can avail a 10% discount and further for third and forth servicing the customer can avail 10% discount of the previous amount paid, within a year Further if a customer gets more than 4 services within a year he has to pay just 60% of the servicing charges on these services. Vijay availed 5 services from the same servicing station, What is the total percentage discount fetched by Vijay?

Correct

Answer : 1. 19.42%
Explanation :
Let Amount paid in 1st service = 100
Amount paid in 2nd service = 90
Amount paid in 3rd service = 81
Amount paid in 4th service = 72.9
Amount paid in 5th service = 60
Total amount paid = 403.9
Discount = 500 – 403.9 = 96.1
Discount % = (96.1 / 500) * 100 = 19.42%

Incorrect

Answer : 1. 19.42%
Explanation :
Let Amount paid in 1st service = 100
Amount paid in 2nd service = 90
Amount paid in 3rd service = 81
Amount paid in 4th service = 72.9
Amount paid in 5th service = 60
Total amount paid = 403.9
Discount = 500 – 403.9 = 96.1
Discount % = (96.1 / 500) * 100 = 19.42%

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A boat’s speed in still water is 5 kmph. While river is flowing with a speed of 2 kmph and time taken to cover a certain distance upstream is 4 hours more than time taken to cover the same distance downstream. Find the distance?

Correct

Answer : 2. 21 km
Let the distance be D km.
Speed download = (5+2) = 7 km/h
and speed upstream = (5-2) = 3 km/h
According to the question,
D/3 – D/7 = 4
⇒ 7D – 3D = 21 x 4
D = (21 x 4)/4 = 21 km

Incorrect

Answer : 2. 21 km
Let the distance be D km.
Speed download = (5+2) = 7 km/h
and speed upstream = (5-2) = 3 km/h
According to the question,
D/3 – D/7 = 4
⇒ 7D – 3D = 21 x 4
D = (21 x 4)/4 = 21 km

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Out of the three semester examinations, each with a total of 500 marks, a student secured average marks of 45% and 55% in the first and second semester examinations. To have an overall average of 60%, how many marks does the student need to secure in the third semester examination?

Correct

Answer : 2. 400
Explanation :
Total marks for three semester examinations = 3x 500 = 1500
Total required marks in three semester examinations = 60% of 1500
=( 3 x 500 x 60 ) / 100 = 900
Marks secured in first semester examination = 45 % of 500
=( 500 x 45 ) / 100 =225
Marks secured in third semester examination = 55 % of 500
=( 500 x 55 ) / 100 =275
Thus, the required marks in third semester examination
=900 – ( 225 + 275 ) =900 – 500 = 400

Incorrect

Answer : 2. 400
Explanation :
Total marks for three semester examinations = 3x 500 = 1500
Total required marks in three semester examinations = 60% of 1500
=( 3 x 500 x 60 ) / 100 = 900
Marks secured in first semester examination = 45 % of 500
=( 500 x 45 ) / 100 =225
Marks secured in third semester examination = 55 % of 500
=( 500 x 55 ) / 100 =275
Thus, the required marks in third semester examination
=900 – ( 225 + 275 ) =900 – 500 = 400

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

An aspirant attempted 12 questions in a competitive exam and secured full marks in all of them. If he obtained 60% in the competitive exam and each questions carry equal marks, then what was the total number of questions in the competitive exam?

Correct

Answer : 4. 20
Explanation :
Let the number of question be Y.
60% of Y = 12
60Y / 100 =12
Y = 20

Incorrect

Answer : 4. 20
Explanation :
Let the number of question be Y.
60% of Y = 12
60Y / 100 =12
Y = 20

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.