Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Seating Arrangement Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I.Study the following information carefully to answer the given questions.

             Eight friends Akil, Bima, Ezhil, Kaviya, Manoj, Jai, Kamal and Lalitha are sitting around a circular table facing the centre.All of them have a different profession Teacher, Engineer, Doctor, Advocate, Journalist, Judge, HR and Manager but not neceesarily in the same order.
            Jai is third to the right of Kaviya, who was not HR and Manager. The one who was Judge is an immediate neighbour of Kamal and Ezhil. The one who was HR is second to the left of Jai, who was Advocate.The one who was Manager is opposite to Jai.Lalitha is not an immediate neighbour of either Ezhil or Jai but is third to the right of Bima. The persons who were judge and Doctor sits opposite to each other. Lalitha was an Engineer. The one who was  HR sits third to the left of the Doctor. The one who was Teacher and the one who was Manager are immediate neighbours. Akil was not Teacher. Manoj is second to the right of Akil, who is an immediate neighbour of Jai and Lalitha.

  1. Which of the following is the profession of Bima ?
    A)Engineer
    B)Journalist
    C)HR
    D)Doactor
    E)None of these
    Answer – B)Journalist
    Explanation :circle

  2. Who among the following is HR ?
    A)Ezhil
    B)Kamal
    C)Lalitha
    D)Either Ezhil or Kamal
    E)None of these
    Answer – D)Either Ezhil or Kamal
    Explanation :

  3. If Kamal is third to the right of Manoj then who among the following is immediate left of Bima ?
    A)Jai
    B)Manoj
    C)Ezhil
    D)Kamal
    E)None of these
    Answer – D)Kamal

  4. Which of the following statement is true ?
    A)Bima – Judge
    B)Manoj – Advocate
    C)Akil – Engineer
    D)Kiran – Judge
    E)None of these
    Answer – D)Kiran – Judge

  5. Who sits between Journalist and Doctor ?
    A)Advocate
    B)Engineer
    C)Judge
    D)Manager
    E)None of these
    Answer – A)Advocate

II.Study the following information carefully to answer the given questions.

           12 People  are sitting in 2 parallel rows containing 6 people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1 – P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing south. In row 2 – A, B, C, D, E and F are seated all of them are facing north.
            A sits 3rd to right of D. Neither A nor D sits at extreme ends. T faces D. V does not face A and V does not sit at any of the extreme ends. V is not an immediate neighbour of T. B sits at on of the extreme ends .Only 2 people sit between B and E.E does not face V. 2 persons sit between R and Q. R is not an immediate neighbour of T. C does not face V. P is not an immediate neighbour of R.

  1. Who among the following sits at extreme ends of the rows ?
    A)C, A
    B)P, R
    C)C, B
    D)Both B and C
    E)None of these
    Answer – D)Both B and C
    Explanation :row

  2. How many persons are seated between T and S ?
    A)1
    B)2
    C)3
    D)More than 3
    E)None of these
    Answer – B)2

  3. Who among the following faces D ?
    A)P
    B)Q
    C)T
    D)S
    E)None of these
    Answer – C)T

  4. Who among the following sits between Q and S ?
    A)V
    B)R
    C)P
    D)T
    E)None of these
    Answer – A)V

  5. Which of the following statement is not true ?
    A)Q sits between T and V
    B)E is an immediate neighbour of  D and F
    C)F is immediate left of A
    D)2 people sit between T and R
    E)None of these
    Answer – D)2 people sit between T and R