Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions for IBPS/RRB Exam Set- 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. If ‘B ×C’ means ‘B, is the daughter of C’, ‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and ‘B – C’ means ‘B is the sister of C’, then what does ‘M + N – P ×Q’ mean ?
    1)M is the brother-in-law of Q
    2)M is the uncle of Q
    3)M is the son-in-law of Q
    4)M is the mother-in-law of Q
    Answer – 3)M is the son-in-law of Q

  2. Statements: All actors are managers. Some managers are big. All big are rounds.
    Conclusions:
    I. Some rounds are managers.
    II. Some managers are actors.
    1)One follows
    2)2nd follows
    3)Both follows
    4)None
    Answer – 3)Both follows

  3. If each of the alphabets of the word CHEMISTRY is arranged in alphabetical order from left to right and then each vowel in the new arrangement thus formed is changed to the previous letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the next letter in the English alphabetical series which of the following will be third from the left?
    1)E
    2)M
    3)I
    4)S
    Answer – 3)I

  4. Is X the brother of Y?
    I. X is the daughter of K.
    II. Y is the daughter of K.

    1)Using 1st
    2)Using 2nd
    3)Both
    4)None
    Answer – 3)Both

  5. It is desirable to put the child in the school at the age of 5 years or so.
    Assumptions:
    I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn
    II. The schools do not admit children after six years of age.

    1)Only 1st implicit
    2)Only 2nd implicit
    3)Both
    4)None
    Answer – 1)Only 1st implicit

  6. Despite increasing BPO jobs in our country, a large number of educated youth are unemployed.
    Courses of Action:
    I. Government should give unemployment allowance to all unemployed youth.
    II. Government should introduce various schemes in different areas that will generate employment
    opportunities.
    III. Efforts should be made by the society and the Government to encourage the youth for vocational education. 

    1)Only 1st and 3rd
    2)Only 2nd ans 3rd
    3)3rd and 2nd
    4)Any two
    Answer – 2)Only 2nd ans 3rd

  7. Statements: All ball are hat.  No hat is an Apple. All apples are fruits.
    Conclusions:
    I. All ball being fruits is a possibility.
    II. All apple being ball is a possibility.

    1)1st follow
    2)2nd follo
    3)Both
    4)None
    Answer – 1)1st follow

  8. Statements: Some onions are sun. All onions are roots. No root is a carrot.
    Conclusions:
    I. All carrots can never be onion.
    II. All carrot being onion is a possibility.

    1)One follow
    2)2nd follow
    3)Both
    4)None
    Answer – 1)One follow

  9. Statements : Some pencils are board. No board is a chalk.
    Conclusion:
    I. All chalk being pencil is a possibility.
    II. At least some chalk is a board.

    1)One follow
    2)2nd follow
    3)Both
    4)None
    Answer – 1)One follow

  10. Statements: All engines are fan. No fan is a toy. All toys are powers.
    Conclusions:
    I. Some powers are not fans.
    II. All engine being power is a possibility

    1)1st follow
    2)2nd follow
    3)Both
    4)None
    Answer – 3)Both