Hello Aspirants. Welcome to Online Quants Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in **Simple Interest**, which is common for all the IBPS, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

**Arjun took a certain sum as loan from Bank at a rate of 10% simple interest per annum. Arjun lends the same amount to Bala at 14% simple interest per annum. If at the end of five years. Arjun made profit of Rs.800 from the deal, how much was the original sum ?**

A)4000

B)4500

C)3000

D)2500

**A)4000**

Explanation :

(x*14*5)/100 – (x*10*5)/100 = 800

70x – 50x/100 = 800

X = 80000/20 = 4000

**The simple interest accrued on a sum of certain principal is Rs.1000 in 4 years at the rate of 6% pa. What would be the SI accrued on thrice of that principal at the rate of 4%pa in 3yrs.**

A)1055

B)1050

C)1500

D)1005

**C)1500**

Explanation :

P = (1000*100)/(6*4) = 100000/24 = 4166.6 = 4167

Interest = (3*4167*4*3)/100 = 1500.12 = 1500

**A sum of money amounts to Rs. 1500 after 3 years and Rs.2000 after 5 years at the same rate of SI. Find the rate of interest per annum ?**

A)30.3%

B)33.03%

C)33.33%

D)30.30%

**C)33.33%**

Explanation :

3 yr = 1500

5yr = 2000

Then SI 2yr (5-3) = 500

SI 1yr = 250

SI 3yr = 250*3 = 750

P = 1500 – 750 = 750

R = 750*100/750*3 = 33.3%

**At what interest per annum will a sum of money double in 14 yrs ?**

A)7.14%

B)7.41%

C)7.11%

D)7.12%

**A)7.14%**

Explanation :

Let principal = SI = P and N = 14

R = (100*P)/(P*14) = 100/14 = 7.14%

**A sum of Rs.1500 is lent out into 2 parts, one at 10% and another one at 6%. If the total annual income is Rs.100, Find the money lent at each rate**

A)550,910

B)520,1250

C)1250,250

D)250,1250

**D)250,1250**

Explanation :

(x*10*1)/100 + ([1500-x]*6*1)/100 = 100

10x+9000-6x = 10000

4x = 1000

X= 1000/4 = 250

1500-x = 1500-250 = 1250

**A certain amount was put at SI at R% for 3yrs. Had it beet put at 3% higher rate, it would have fetched Rs.450 more.Find the sum**

A)4000

B)4500

C)5000

D)5500

**C)5000**

Explanation :

[P*(R+3)*3/100] – [(P*R*3)/100] = 450

3PR+9P-3PR = 45,000

P = 45,000/9 = 5000

**What will be the ratio of SI earned by certain amount at the same rate of interest for 6yrs and 8yrs ?**

A)4:3

B)3:4

C)1:3

D)2:3

**B)3:4**

Explanation :

6PR/8PR = 6/8 =3/4

3:4

**Yuvraj invested 1/2 of his capital at 4% and the remainder at10%.If his annual income is Rs.600,Find the capital**

A)8517

B)8175

C)8751

D)8571

**D)8571**

Explanation :

(x/2*4/100)+(x/2*10/100) = 600

4x/200 + 10x/200 = 600

14x = 120000

X = 120000/14 = 8571

**The difference between the SI received from two different sources on Rs.2500 for 2 yrs is Rs.15. The difference between the rate of interest is**

A)0.1%

B)0.2%

C)0.3%

D)0.4%

**C)0.3%**

Explanation :

(2500*R*2) – (2500*r*2) = 15*100

5000(R-r) = 1500

(R-r) = 1500/5000 = 0.3%

**If annual rate is of SI is increased from 8% to 11%, a man’s yearly income increases by Rs.1500.Find the principal**

A)50,000

B)5,000

C)55,000

D)50,500

**A)50,000**

Explanation :

11x – 8x = 1500*100

3x = 1,50,000

X = 150000/3 = 50,000

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**