Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions for IBPS/RRB Exam Set- 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I . Eight student A, B ,C ,D,E,F,G,H are sitting at the centre .B is fourth to the left of A and second to the right of D . C is sitting in the front of D and 3rd to the left of G . F is not the neighbor of C and A. F is 2nd to the left of H

  1. Who will be person 3rd to the left of person which is  5th to the left of person who is2nd to right of B?
    A)A
    B)B
    C)C
    D)D
    Answer – B) B
    Explanation :

  2. If A, C and D,E interchange there place and all of them are made to stand in a line starting from A ‘s right then how many person have the same position as in alphabetic order except A?
    A)1
    B)2
    C)3
    D)4
    Answer – D) 4
    Explanation :C,E,F,H

  3. IF  relations >, >=  , < , = ,<=, = ,> exists between student’s age starting from the left of C Which statement  is true.
    A)C>=B
    B)B<A
    C)D=E
    D)H>E
    Answer – B) B<A
    Explanation :C>H>=B<F=D<=G=A>E

  4. If in the above relation = is replaced with < and all have different age .if age of A is 12 than what can be height of B?
    A)11
    B)9
    C)10
    D)8
    Answer – D) 8

  5. Who is the neighbor of H and F
    A)B
    B)C
    C)D
    D)F
    Answer – A) B
    Explanation :

II . Eight friends Arjit, Bella, Catie, Denial, Elsa, Fareha, Gita and Hina are sitting around a circle in such a way that three of them are facing outside and rest of them are facing the centre.
Elsa is 2nd to the left of Hina, who is facing outside. Denial is second to the left of Fareha and third to the right of Elsa, who is facing the centre. Bella is third to the left of Gita and faces outside. Gita is third to the left of Arjit, who is not an immediate neighbor of Elsa and Fareha. The friends facing outside are not adjacent.

  1. Who are facing outside?
    A)Hina, Elsa, Denial
    B)Hina, Catie, Bella
    C)Hina, Gita,Arjit
    D)None
    Answer – B) Hina, catie, bella

  2. What is Denial position with respect to Arjit?
    A)2nd to the right
    B)opposite
    C)immediate right
    D)none
    Answer – C)immediate right
    Explanation :

  3. Who is sitting 2nd to the right of Bella?
    A)Arjit
    B)Bella
    C)Catie
    D)Denial
    Answer – A) Arjit

  4. What is true?
    A)Catie and Fareha are facing each other
    B)Elsa is third to the left of Fareha
    C)Catie is third to the left of Bella
    D)Gita and Arjit are two places away from each other.
    Answer – D)Gita and Arjit are two places away from each other.

  5. Statements :
    All sixes are scores.
    All boundaries are fours.
    No boundary is score.
    Conclusions:
    I. All sixes are fours is a possibility.
    II. All scores which are fours are also a part of boundaries.
    I follow
    II follow
    Both follow
    None follow
    Answer – A) I follow