Current Affairs PDF

Reasoning Questions : Coding And Decoding Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

          Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS,SBI exam ,FCI Exam,RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I . Study the following information to answer the given questions.In a certain code.  ‘always to be right’ is written as ‘ 4 9 3 2’ , ‘right is also just’ is written as ‘ 9 7 6    5 ’ ,‘come to terms’ is written as  ‘ 1 3 8’,‘terms are just’ is written as ‘ 0 1 6’ and ‘always is’ written as ‘7 4’.

  1. Which of the following is the code for ‘come’ ?
    1) 8
    2) 3
    3) 1
    4) 0
    5) either 1 or 8
    Answer -1) 8
    Explanation :CD

  2. Which of the following represents ‘always be right terms’ ?
    1)9 0 4 2
    2)1 2 5 0
    3)8 4 1 3
    4)2 4 1 9
    5)4 3 8 9
    Answer -4) 2 4 1 9
    Explanation :CD

  3. What does ‘6’ represents in this code ?
    1)Are
    2)Just
    3)Is
    4)Also
    5)Terms
    Answer – 2) just
    Explanation :CD

  4. 8 6 3 1 5’ is coded as
    1)Be right also is terms
    2)Always also to be just
    3)Also come to just terms
    4)To be are just terms
    5)Right to come are terms
    Answer – 3)  Also come to just terms
    Explanation :CD

  5. Which of the following is the code for ‘right’ ?
    1)7
    2)6
    3)5
    4)9
    5)Either 9 or 5
    Answer – 4) 9
    Explanation :CD

II . Study the following information to answer the given questions.

Letter M I K T A B E J W F H U D P Y
Code 6 * 5 © 7 8 @ 1 2 3 4 % 9 # $

Condition:
i)If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, the codes are to be interchanged.
ii)If the first letter is consonant and the last letter is a vowel,both are to be coded as the code for the vowel.
iii)If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as ‘&’.

  1. MEAPTD
    1)[email protected]#©9
    2)[email protected]#©6
    3)[email protected]#©9
    4)[email protected]#©6
    5)None of these
    Answer – 1) [email protected]#©9
    Explanation :  MEAPTD => [email protected]#©9

  2. BMJKPU
    1)%615#8
    2)%615#%
    3)8615#%
    4)8615#8
    5)None of these
    Answer – 2) %615#%
    Explanation : BMJKPU=> %615#%

  3. IPTWHY
    1)$#©24$
    2)$#©24*
    3)*#©24$
    4)*#©24*
    5)None of these
    Answer – 2) $#©24*
    Explanation : IPTWHY=> $#©24*

  4. ABJFEP
    1)[email protected]
    2)[email protected]#
    3)#[email protected]
    4)#[email protected]
    5)None of these
    Answer – 4) #[email protected]
    Explanation :ABJFEP => #[email protected]

  5. EYBEJA
    1)&[email protected]&
    2)@[email protected]
    3)[email protected]@
    4)[email protected]&
    5)None of these
    Answer – 1) &[email protected]&
    Explanation :EYBEJA => &[email protected]&