Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Alphabet Coding Set 5

    Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding and alphabet related problem, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. If the following series is written in the reverse order, which will be fourth to the right of the seventh letter from the left ?
    D J O N  L  C H F V A S R Q X G Y I 
    1)O
    2)I
    3)V
    4)H
    5)None of these
    Answer -2) I
    Explanation : Y X V  S R Q O N  L  J I H G F D C A
    seventh letter from the left – O
    fourth to the right of O – I

  2. If each of the odd position in the letter CAREFULLY is increased by 1 and each of the even position letter are decreased by 1 then which will be the new word ?
    1)EZSDHTNKY
    2)EZSDHTNKY
    3)DZSDGTMKZ
    4)DYTFGTNKY
    5)None of these
    Answer -3) DZSDGTMKZ
    Explanation :CAREFULLY => DZSDGTMKZ

  3. How many such letter are there in the word MATHEMATICS each of which is far away from the beginning of the number as when the letter are arranged in descending order ?
    1)One
    2)Two
    3)Three
    4)More than three
    5)None of these
    Answer -5)None of these
    Explanation :
    M A T H E M A T I C S
    T T S M M I H E C A A

  4. What should come next in the following number series ?
    AABABCABCDABCDEABCDEFABCDE
    1)F
    2)D
    3)G
    4)H
    5)None of these
    Answer -1) F
    Explanation :
    A AB ABC ABCD ABCDE ABCDEF ABCDEFG

  5. What should come next in the following letter series ?
    AN   CQ   ET ?
    1)JZ
    2)IZ
    3)GW
    4)KA
    5)None of these
    Answer -3) GW
    Explanation :
    A(+2) = C(3); N(14+3) = Q(17)
    E(+2) = G(7) ; T(+3) = W(23)

  6. How many such pairs of letter in the word EDUCATION each of which has as many letters between them in the English alphabet ?
    1)One
    2)Two
    3)Three
    4)More than three
    5)None of these
    Answer -4) More than three
    Explanation :
    E D U  C  A  T  I  O   N
    5  4  21  3  1  20  9 15  14
    ED ; ON; ACUD; ACUDE

  7. If T is denoted as A , R is denoted as B, E is denoted as Q, I is denoted as O, N is denoted as C and S is denoted as M then INTEREST is written as
    1)OCAQBQMA
    2)OSAPDOMA
    3)OCSIBQNB
    4)OBAUBUMA
    5)None of these
    Answer -1) OCAQBQMA
    Explanation :INTEREST – OCAQBQMA

  8. If each consonant in the word COMPUTER is replaced by previous letter and each vowels letter in the English alphabet is replaced by next letter in the English alphabet ,then the coded word is
    1)BQLOVTFR
    2)BPLOVSFQ
    3)BPLOVSFR
    4)ARLQVUFS
    5)BPLOVTFR
    Answer -2) BPLOVSFQ
    Explanation :C O M P U T E R => B  P  L  O V S F Q

  9. Which of the following will be the next letter in the following series ?
    A B  D G K ?
    1)Q
    2)P
    3)O
    4)N
    5)None of these
    Answer -2) P
    Explanation :A(+1)-B ; B(+2) – D; D(+3) = G; G(+4) = K; K(+5) = P

  10. The position of how many alphabets will remain unchanged if each of the alphabets in the word KILOGRAM is arranged alphabetical order from left to right 
    1)One
    2)Two
    3)Three
    4)More than three
    5)None of these
    Answer -5) None of these
    Explanation :
    K I L O G R A M
    A G I K L M O R
    No such pair is found