Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Alphabet Coding Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding and alphabet related problem, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. How many such pairs of letter in the word  CREDIBLE which has many letter between them in the  English alphabet
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer – 5) More than three
    Explanation :
    CRE – CDE; ED – ED ; EDIB –  EDCB; DIB- DCB
    4 pairs

  2. How many such pairs of letter in the  word FLASHLIGHT each of which is far away from the beginning of the word as it is from the English alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer -1) None
    Explanation :
    F(5) L(12) A(1) S(19) H(8) L(12) I(9) G(7) H(8) T(20)
    F(1) L(2)  A(3) S(4)  H(5) L(6)  I(7) G(8) H(9) T(10)
    None of the letter is matched

  3. If the letters in the word BREAK rearranged as they appear in the English alphabet then the position of how many letter will remain unchanged after the rearrangement ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer – 2) One
    Explanation :
    BREAK
    ABEKR
    Only E letter position remain the same

  4. How many such pairs of letter in the  word ENVIRONMENT each of which has many letters between them in the word as in the English alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer – 5) More than three
    Explanation :
    ENVIRONMENT
    MN ; MNO; NO ; ONMENT(OPQRST)

  5. How many such pairs of letter in the  word BONDING each of which has many letters between them in the word as in the English alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer – 4) Three
    Explanation :
    BODING
    ING – IHG ; BOD – BCD; DING – DEFG

  6. If in the word DISTURBANCE ,first letter is interchanged with the last letter ,second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which would come after T in the newly formed word ?
    1)S
    2)D
    3)U
    4)N
    5)I
    Answer -1) S
    Explanation :
    DISTURBANCE=>ECNABUTSID

  7. If the letter in the word TRANSFORM are rearranged in the alphabetical order ,Which one will be in the middle of the rearranged word?
    1)R
    2)O
    3)S
    4)M
    5)None of these
    Answer -2) O
    Explanation :AFMN O RRST

  8. How many such pairs of letter are there in the word CONFUSING each of which has as many letter between them in the word as in the English alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer -5) More than three
    Explanation :
    ON ; ING –IHG;  CONF – CDEF; FUSI – FGHI

  9. How many such pairs of letter in the word CLEARING each of which has 1 letters between them in the word also in the alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer – 3) Two
    Explanation : ING – IHG; CLE – CDE

  10. How many such pairs of letter in the word CHILDREN each of which has 2 letters between them in the word also in the alphabet ?
    1)None
    2)One
    3)Two
    4)Three
    5)More than three
    Answer -1) None
    Explanation :C(3) H(8)  I(9) L(12) D(4) R(18) E(5) N(14)
    2 letters does not exit between any letter of the given word