Reasoning Questions: Syllogism Set 25

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: – All sticks are plants. All plants are stem. All stems are amphibians
    Conclusions: – 1) At least some amphibians are plants 2) All sticks are stems
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  2. Statements: – All sticks are plants. All plants are stems. All stems are amphibians
    Conclusions: – 1) All amphibians are sticks 2) All plants are amphibians
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism
  3. Statements: – All flats are huts. No hut is a building. All buildings are cottages
    Conclusions: – 1) No flat is a cottage 2) Some buildings being flats is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :Syllogism
  4. Statements: – All flats are huts. No hut is a building. All buildings are cottages
    Conclusions: – 1) No cottage is a flat 2) Some cottages are flats.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If either conclusion I or II follows.
    Explanation :Syllogism
  5. Statements: – All flats are huts. No hut is a building. All buildings are cottages
    Conclusions: – 1) Some cottages being flats is a possibility 2) No cottage is a hut
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism
  6. Statements: – Some mobiles are cells. All cells are pagers. No pager is a camera
    Conclusions: – 1) Some mobiles are definitely not cameras 2) No mobile is a camera
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism
  7. Statements: – Some mobiles are cells. All cells are pagers. No pager is a camera
    Conclusions: – 1) All cells are cameras 2) All mobiles being cells is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism
  8. Statements: – All schools are colleges. All schools are hospitals. No hospital is a campus.
    Conclusions: – 1) All colleges are hospitals 2) All schools being campus is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :Syllogism
  9. Statements: – No hardware is software. Some software is keyboard. All mouse are software.
    Conclusions: – 1) No mouse is a hardware 2) Some hardware are mouse
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism
  10. Statements: -Some A is B.  Some B is C. No C is D. Some D is E
    Conclusions: – 1) All D being B is possibility 2) All E can never be C
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test