Reasoning Questions: Syllogism Set 24

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: – Some tyres are bags. All bags are shirts. No shirt is a Tie
    Conclusions: – 1) All tyres being shirts is a possibility 2) Some shirts are not bags
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows.
    Explanation :syllogismsyllogism And also there is possibility that shirts and bags overlap each other like
    So second conclusion doesn’t follow.
  2. Statements: – Some tyres are bags. All bags are shirts. No shirt is a Tie
    Conclusions: – 1) All Tie being tyres is a possibility 2) No bag is a Tie
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow.
    Explanation :syllogism
  3. Statements: – Some knives are pins. All pins are needles. No needle is a lock
    Conclusions: – 1) Some locks are knives 2) No lock is a knife
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  3) If either conclusion I or II follows.
    Explanation :syllogism
  4. Statements: – Some inputs are outputs. All outputs are wrong. No wrong is a result.
    Conclusions: – 1) All inputs being wrong is a possibility 2) All results being inputs is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation : syllogismsyllogism
  5. Statements: – Some inputs are outputs. All outputs are wrong. No wrong is a result.
    Conclusions: – 1) No output is a result 2) Some wrong are not outputs
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :syllogism There is possibility that output and wrong overlap each other, so second conclusion doesn’t follow
  6. Statements: – Some plants are leaves. All stem are leaves. No leaves are branches.
    Conclusions: – 1) all leaves being plant is a possibility 2) some stem can never be branch
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow.
    Explanation :syllogism
  7. Statements: – All trousers are tape. All tours are travels. Some travels are not trains. No tape is a travel
    Conclusions: – 1) No tape is a tour 2) All tours are trains.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows.
    Explanation :syllogism 7
  8. Statements: – All trousers are tape. All tours are travels. Some travels are not trains. No tape is a travel
    Conclusions: – 1) Some trains are not tapes 2) No travel is a trouser
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows.
    Explanation :syllogism 8
  9. Statements: – All A are B. No C is B. All B are D.
    Conclusions: – 1) No C is A 2) All D being A is a possibility.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow.
    Explanation :syllogism 9
  10. Statements: – All states are districts. No district is a town. Some towns are villages.
    Conclusions: – 1) No village is a state 2) Some states are not towns.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :syllogism
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test