Reasoning Questions: Syllogism Set 21

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: – All lions are cat. All cats are rat. No lions are wolf.
    Conclusions: – 1) No rat is a wolf 2) some cat being wolf is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism
  2. Statements: – Some plants are leaves. All stem are leaves. No leaves are branches.
    Conclusions: – 1) all leaves being plant is a possibility 2) some stem can never be branch
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  3. Statements: – All A are B. No C is B. All B are D.
    Conclusions: – 1) No C is A 2) All D being A is a possibility.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism First conclusion directly follows and in 2nd conclusion, if A overlaps B and B overlaps D, then there is a possibility that All D being A.
  4. Statements: – All cars are bikes. Some bikes are cycles. No cycle is a tube.
    Conclusions: – 1) All car being cycle is a possibility 2) No tube is a bike
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism
  5. Statements: – No table is chair. Some chairs are bed. All benches are tables.
    Conclusions: – 1) No table is bench 2) No chair is bench
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism 5
  6. Statements: – All P are Q. All Q are R. Some Q are S.
    Conclusions: – 1) All S being R is a possibility 2) No Q is S.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism
  7. Statements: – No river is white. All whites are blacks. Some blacks are huts.
    Conclusions: – 1) No river is black 2) At least some whites are huts
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :Syllogism 7
  8. Statements: -Some guavas are apples. Some apples are bananas. Some bananas are grapes
    Conclusions: – 1) Some bananas are definitely not guavas 2) Some grapes are apples.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :Syllogism 8 There is possibility that all guavas will overlap all apples and similarly all apples can overlap banana. Hence 1st conclusion doesn’t follow
  9. Statements: – All sharpeners are erasers. Some sharpeners are pencil. No pencil is pen.
    Conclusion: – 1) all pen being sharpener is a possibility 2) all erasers being pen is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism 9
  10. Statements: – All flowers are rooms. Some rooms are table. All cards are table.
    Conclusions: – 1) Some rooms are cards 2) At least some table are flowers.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :Syllogism 10
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test