Reasoning Questions: Syllogism Set 20

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. (Q1-Q3) Statement: – Some lion are rat. Some rat is cat. No tiger is rat. Some tiger are lion.
    Conclusion: –
    1) All cats being lion is a possibility
    2) All lions being rat is a possibility
    3) Some cats are tiger
    a) only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) only 3 follow
    d) all follow
    Answer & Explanation
    Answer – a) only 1 follow
    Explanation :
    Syllogism
  2. conclusion: 
    1) All cat being tiger is a possibility
    2) some tiger are not lions
    3) some tiger are not rats
    a) only 1 follow
    b) only 1 and 2 follow
    c) only 3 follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – c) only 3 follow
    Explanation :Syllogism 2
  3. conclusion: –
    1) All tiger being cat is a possibility
    2) some cat are not lions
    a) only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) both follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – a) only 1 follow
    Explanation :
    Syllogism 3
  4. Statements: some flowers are lily. Some flowers are rose .some flowers are lotus.
    Conclusions: 1) All lily being rose is a possibility 2) Some lily can be lotus.
    a) Only 1 follow
    b) Only 2 follow
    c) Both follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – c) Both follow
    Explanation :
    Syllogism 4
  5. Statements: All tables are chair. Some plates are table. All glasses are plates.
    Conclusions: 1) all glasses are chairs. 2) Some glasses are table 3) All plates are chairs.
    a) Both 1 and 2 follow
    b) Both 1 and 3 follow
    c) None follow
    d) all follows
    Answer & Explanation
    Answer – c) None follow
    Explanation :
    Syllogism 5
  6. Statements: – 1) all A are B 2) All B are C 3) No B is D
    Conclusions: –
    1) All D being C is a possibility
    2) All D being A is a possibility
    a) Only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) both follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – a) Only 1 follow
    Explanation :
    Syllogism 6
  7. (Q7 – Q8) All sharpeners are erasers. Some sharpeners are pencil. No pencil is pen.
    Conclusion –
    1) All pen being sharpener is a possibility
    2) all erasers being pen is a possibility
    a) only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) both follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – a) only 1 follow
    Explanation :
    Syllogism 7
  8. conclusions: –
    1) All sharpeners being pen is a possibility
    2) some pens are not erasers
    a) only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) both follow
    d) none follow
    Answer & Explanation
    Answer – d) none follow
    Explanation :
    Syllogism 8
  9. Statements: All A are B. Some B is C. Some C is D.
    Conclusions: 1) Some D are B. 2) Some C are A. 3) No A is C.
    a) Either 1 or 2 follow
    b) Either 2 or 3 follow
    c) Either 1 or 3 follow
    d) All follow
    Answer & Explanation
    Answer – b) Either 2 or 3 follow
    Explanation :
    Syllogism 9
  10. statements: – 1) No goat is bat 2) some bat are dog 3) some dog are horse.
    Conclusions: –
    1) All dog being goat is a possibility
    2) All horse being goat is s possibility
    a) only 1 follow
    b) only 2 follow
    c) none follow
    d) both follow
    Answer & Explanation
    Answer – b) only 2 follow
    Explanation :
    Syllogism
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test