Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

The issue is defence reforms, initiated in the aftermath of the 1999 Kargil War,..(1)..by the two UPA administrations and again brought to life by the current government. In an important speech at the combined commanders…(2)..last month, Prime Minister Narendra Modi challenged his defence minister and senior military commanders to reform their “beliefs, doctrines, objectives and strategies”. This is nothing less than appealing for a paradigm shift,..(3)..the sentiments of generations of military reformers. The defence minister, who has publicly supported defence reform, has his task cut out for him. Unfortunately, he shouldn’t count on support from civilian bureaucrats in his ministry. It’s also far from assured if the current generation of senior military officers is up to this task. In short, while the PM’s vision is bold, its implementation faces..(4).. ..(5).. Pathankot should remind him and his security managers that India lives in a..(6)..neighbourhood and should focus on strengthening its military.

It’s an open secret that former PM Manmohan Singh was keen to undertake some defence reform. His office was the driving force behind the Naresh Chandra Committee, established in 2011. It recommended the creation of a..(7)..chairman, chiefs of staff committee — a less than perfect..(8)..for the chief of defence staff (CDS). For the first time, all three service chiefs had supported creating such a post. However, then Defence Minister A.K. Antony was not..(9).. Civilian bureaucrats in his ministry also shared his..(10)..

  1. 1) played
    2) blocked
    3) ignored
    4) removed
    Answer – 3)
    Explanation: ignored

  2. 1) conference
    2) Meets
    3) Re-union
    4) Get-together
    Answer – 1)
    Explanation: conference

  3. 1) Asking
    2) Saying
    3) Arguing
    4) echoing
    Answer – 2)
    Explanation: echoing – repeat,  दोहराना

  4. 1) Informed
    2) formidable
    3) Warn
    4) Established
    Answer – 2)
    Explanation: formidable – alarming,  विकट

  5. 1) destruction
    2) dearth
    3) obstacles
    4) issue
    Answer – 3)
    Explanation: obstacles – problem,  बाधा

  6. 1) sincere
    2) insidious
    3) honest
    4) open
    Answer – 2)
    Explanation: insidious – dangerous,  खतरनाक

  7. 1) Vulnerable
    2) perpetual
    3) temporary
    4) Fragile
    Answer – 2)
    Explanation: perpetual – permanent,  स्थायी

  8. 1) differentiate
    2) mispronouncement
    3) inarticulation
    4) nomenclature
    Answer – 4)
    Explanation: nomenclature – language,  शब्दावली

  9. 1) evangelistic
    2) Dull
    3) Detest
    4) lazy
    Answer – 1)
    Explanation: evangelistic – enthusiastic, उत्साही

  10. 1) assurance
    2) Trust
    3) belief
    4) scepticism
    Answer – 4)
    Explanation: scepticism – disbelief,  अविश्वास

Comments are closed.