Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Syllogism Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Some stars are moons. All Suns are moon. No earth is a star.
    I.All stars are not earth
    II.No earth is a moon
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –1.Only I follow
    Explanation :
    From I and III => some stars are not earth = all stars are not earth => True
    From III =>Only star is not earth => False

  2. All cars are vans. No van is a bus
    I.Atleast some cars are buses
    II.No car is a bus
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –2.Only II follow
    Explanation :
    All+no = no => II true
    Hence II does not follow

  3. Some papers are questions. All questions are answers. No copy is a paper
    I.Some questions not being paper is a possibility
    II.Some questions are not copies
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –5.Both I and II follow
    Explanation :
    I => Some papers are questions => Some questions are papers => possibility exist
    From I and III=> some +no= some not

  4. All coins are notes. No note is a rupee. Some rupees are dollars
    I.All coins are rupees
    II.No note is a dollar
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –4.Neither I nor II follow
    Explanation :
    I and II => All+ no = no => I does not follow
    II and III =>No + some =some not => II does not follow

  5. Some classes are schools. No college is a school. Some colleges are institute.
    I.All institutes being class is a possibility
    II.No school is a college
    III. All institutes are colleges
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –I and II follow
    Explanation :
    I => No connection b/w class and institute so possibility can exist
    II=> No college is a school => No school is a college => true
    III=> Some colleges are institute => III does not exist

  6. Some rivers are lakes. Some lakes are pond.No pond is a ocean
    I.All rivers are pond
    II.No ocean is a lake
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer – 4.Neither I nor II follow
    Explanation :
    I => some +some = no conclusion => I does not follow
    II=> Some+no = some not => II does not follow

  7. Some rings are bangles. Some bangles are watches.No watch is a gold
    I.All golds are watches
    II.All rings being watch is a possibility
    III.Atleast some bangles are not gold
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Both I and II follow
    5.Both II and III follow
    Answer –5.Both II and III follow
    Explanation :
    I => No watch is a gold=> I does not follow
    II=> No connection b/w ring and watch hence possibility can exist
    III=> some +no => some not => III follow

  8. All blades are sharp.Some blades are blunt.No blunt is a sword.
    I.All sword being blades is a possibility.
    II.At least some blades may be sharp.
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –5.Both I and II follow
    Explanation :
    I=> Some+no =some not=> possibility can exist
    II=> All=> some=> I follow

  9. All bottles are cups. No cup is a plate. Some spoons are plate
    I.At least some spoons are not cups
    II.No plate is a cup
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –5.Both I and II follow
    Explanation :
    I=> some + no => some not =>true
    II=> No cup is a plate => No plate is a cup => true

  10. No triangle is a square.No square is a circle. Some rectangles are circles.
    I.Some triangles are not circles
    II.At least some rectangles are not squares.
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Either I or II follow
    4.Neither I nor II follow
    5.Both I and II follow
    Answer –2.Only II follow
    Explanation :
    I=>No+ No = No conclusion => I does not follow
    II=> Some+no => some not => II follow

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.