Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 48

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Direction (Q1 – Q5): Read the following information and answer the questions below:

Eight friends A,B,C,D,E,F,G & H  from different countries are sitting around a circular table facing the center. Some of these are females and others are males.

  • H, who is from USA, sits third to the right of the one from China.Three people sit between the ones from Japan and Peru.
  • B is not an immediate neighbor of the one from Japan.D sits sixth to the left of E.Only one person sits between H & B.
  • The one from Kenya is the immediate neighbor of the ones from India and China.F is sitting fifth to the left of the one from Peru, but is not an immediate neighbor of the ones from India or Kenya.
  • Two males of the group are from India and UK, and they are sitting opposite to each other.
  • E sits fifth to the left of the one from Brazil, who is one of the six females of the group.The one from Kenya is sitting opposite to the one from USA
  • G is not an immediate neighbor of USA or China, and is sitting fourth to the left of C, the one from UK.
Explanation
Image Circle 
  1. Who is sitting seventh to the right of A?
    1.The one from Peru
    2.H
    3.The one from Kenya
    4.G
    5.F
    Answer
    Answer – 3.The one from Kenya
  2. Which country does E belong to?
    1.Peru
    2.Kenya
    3.India
    4.USA
    5.Japan
    Answer
    Answer – 2.Kenya
  3. If these people made to sit in the alphabetical order, vowels first and then consonants , starting from A, who will be sitting third to the left of D?
    1.A
    2.B
    3.C
    4.G
    5.H
    Answer
    Answer – 5.H
  4. If A is related to UK in the same way E is related to Peru , what is related to Japan?
    1.E
    2.D
    3.A
    4.C
    5.B
    Answer
    Answer – 1.E
  5. Who is sitting third to the right of the person who is fifth to the right of the one from India?
    1.The one from Peru
    2.H
    3.B
    4.The one from India
    5.None of these
    Answer
    Answer – 4.The one from India

Direction (Q6 – Q10): Read the following information and answer the questions below:

Eight teachers A,B,C,D,E,F,G & H are sitting on a cement bench. Some are facing north and some are facing south. They all like different colors ; Green, yellow, blue, white, brown,pink , black and red.

  • G is not an immediate neighbor of  A.E sits fifth to the right of G
  • A & D sitting at the extreme ends and no one sitting at the extreme ends like black or yellow.
  • E doesn’t like white or black or green , and faces the direction opposite to that of H.
  • B faces south.  And none of the people who sit at the extreme ends face south.
  • The one who likes pink is the immediate neighbor of two north facing teachers.There are four people between A & C
  • None of the people who face north likes pink, or white or blue.H likes red.
  • G sits third to the right of F and does not sit on any ends. There are as many people between E & H as there is to the right of C.
Explanation
SA 
  1. What color does F like?
    1.Black
    2.Green
    3.Red
    4.Yellow
    5.Cannot be determined
    Answer
    Answer – 5.Cannot be determined
  2. Who is sitting third to the left of E?
    1.G
    2.B
    3.The one who likes green
    4.The one who liked red
    5.Cannot be answered
    Answer
    Answer – 4.The one who liked red
  3. Who likes green?
    1.A
    2.B
    3.C
    4.G
    5.A or D
    Answer
    Answer – 5.A or D
  4. Find the odd one out
    1.A
    2.F
    3.H
    4.C
    5.D
    Answer & Explanation
    Answer – 3.H
    Explanation:
    Because H is the only one whose colour is fixed
  5. If A likes green, what color does C like?
    1.Pink
    2.Brown
    3.Yellow
    4.Black
    5.Cannot be determined
    Answer
    Answer – 5.Cannot be determined