Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 39

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight people – P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a straight line facing North. Each of them went to tour in different months, viz January, February, March, April, May, June, July and August but not necessarily in the same order.

V sits third to the right of the person who went to tour in May. V went to tour after P. The person who went to tour in August sits second to the right of V. R went to tour before July. Neither P nor T went to tour in either May or August. Neither P nor T is an immediate neighbour of V. W sits third to the right of the person who went to tour in January. Neither P nor T went to tour in January. W went to tour in one of the months mentioned above but not in August. Only two people sit between T and the person who went to tour in July. The person who went to tour in February sits on the immediate left of S. Only one person sits between T and Q. T went to tour after April. P and T are immediate neighbours of each other.

Explanation
Explanation
north
  1. In which of the following months, W went to tour?
    A. April
    B. June
    C. July
    D. February
    E. March
    Answer
    Answer – D. February
  2. Who among the following sits exactly between T and Q?
    A. The person who went to tour in May
    B. The person who went to tour in January
    C. S
    D. P
    E. The person whose joining date is in August
    Answer
    Answer – A. The person who went to tour in May
  3. Which of the following is true regarding T?
    A. Only two people sit to the left of T.
    B. S is sitting second to the right of the person who went to tour in July
    C. T and Q are immediate neighbours of S
    D. S went to tour in May
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – E. None of the Above
  4. How many people sit between R and the person who went to tour in April?
    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. Four
    Answer
    Answer – C. Two
  5. Who among the following are sitting at the extreme ends of the line?
    A. P and S
    B. The person who went to tour in May and T
    C. R and V
    D. The persons who went tour in March and June
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. P and S

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people – A, B, C, D, E, F and G – are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south.
Only two people are sitting to the left of G. Only two people sit between G and B. A sits second to the left of B. The immediate neighbours of A face opposite directions(i.e., if one of the neighbours faces south then the other faces north and vice versa). Only one person sits between A and C. F sits third to the left of C. D is not an immediate neighbour of B. Both the immediate neighbours of C face the same direction(i.e if one neighbour faces south then the other neighbour also faces south and if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north). A faces the same direction as C. E faces north. B sits on the immediate left of E.

Explanation
Explanation
north-south-arrg
  1. Who among the following sits exactly between G and the one who is sitting on the immediate left of B?
    A. A
    B. C
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. E
    Answer
    Answer – A. A
  2. Who among the following sits exactly in the middle of the line?
    A. D
    B. A
    C. F
    D. E
    E. C
    Answer
    Answer – B. A
  3. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of B?
    A. FE
    B. AB
    C. CD
    D. AE
    E. BE
    Answer
    Answer – A. FE
  4. Which of the following pairs represents the people sitting at the two extreme ends of the line?
    A. EF
    B. Other than those given as options
    C. FG
    D. AB
    E. DE
    Answer
    Answer – E. DE
  5. Who among the following sits second to the right of D?
    A. A
    B. E
    C. B
    D. Other than those given as options
    E. G
    Answer
    Answer – E. G