Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 37

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides, but not necessarily in the same order. Each one of them like different colours viz. Green, Yellow, Black, Purple, Pink, White, Orange and Red. The one who sit in the middle of the sides face the centre while those who sit at the four corners face outside(i.e opposite to the centre).

  • R sits third to the right of P. The one who faces the centre likes Green Colour. P sits on one of the corners of the table. M does not like yellow. The one who likes black colour is one of the immediate neighbours of Q.
  • The one who likes green colour sits immediate left of the person one who likes black colour. Only one person sits between O and R. M is one of the immediate neighbours of O. The one who faces the outside of the centre likes Pink Colour.
  • The one who likes Purple faces the R. The persons who like Orange and White sit next to each other. P does not like Pink. N sits second to the right of M. Only three persons sit between M and L.
  • S sits to the immediate right of L. The persons who like Yellow and Pink sit on the corners and opposite to each other. The person who like Orange sit immediate right of the person who likes Red.
Explanation
Explanation-
recta
  1. Which of the following statements is true regarding R?
    A. R face the centre
    B. R likes Purple
    C. R sits immediate left of the person who likes Orange
    D. There are two people sit betwen R and Q.
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – A. R face the centre
  2. Who among the following sits between N and the one who likes Orange colour?
    A. P
    B. S
    C. R
    D. Q
    E. M
    Answer
    Answer – C. R
  3. What is the position of the person who likes black colour with respect to the one who likes pink colour?
    A. Third to the right
    B. Second to the right
    C. Immediate left
    D. Third to the left
    E. Fourth to the left
    Answer
    Answer – B. Second to the right
  4. Who among the following likes Black?
    A. M
    B. N
    C. O
    D. P
    E. L
    Answer
    Answer – E. L
  5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. N, L
    B. L, P
    C. N, M
    D. M, O
    E. None of the above
    Answer
    Answer – D. M, O

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Twelve persons are sitting in two parallel rows containing six people in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row – 1, M, N, O, P, Q and R are seated(but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. In Row -2, A, B, C, D, E and F are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. All of them have a car of different companies, viz Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Chevrolet, Audi, BMW, Toyota, Renault, Skoda, Volkswagen and Maruti but not necessarily in the same order.

  • B faces one who sits third to the right of Q. D neither owns Fiat nor Ford. The person who owns Maruti car facing South Direction. N owns Skoda and faces the one who owns Audi car.Only three persons sit between Q and N.
  • The person who owns Fiat car facing North Direction. R does not own Maruti. The persons who own Audi and BMW sit next to each other. The one who owns Toyota sits second to the right of M. R is neither an immediate neighbour of N nor Q.
  • One of the immediate neighbours of R faces F. The one who owns Renault car sits at one of the extreme ends of the line. Only three persons sit between F and the one who faces O. The one who owns Honda car sits at one of the extreme ends of the line.
  • There are two people sit between one who owns Maruti car and the one who owns Renault.
    A sits second to the left of the one facing M. The person who owns Chevrolet faces North Direction.C is not an immediate neighbour of B.
  • N does not face E. There are three people sit between one who owns Honda car and the one who owns Fiat. The person who owns Ford faces one of the immediate neighbours of Maruti. There are two people sit between one who owns Toyota and Volkswagen.
Explanation
Explanation-
nsd
  1. Who amongst the following sit at the extreme ends of the rows?
    A. A, Q
    B. A, M
    C. Q, E
    D. Q, D
    E. O, N
    Answer
    Answer – A. A, Q
  2. Who amongst the following faces A?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. O
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – D. O
  3. How many persons are seated between D and F?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None of these
    Answer
    Answer – B. Two
  4. M is related to BMW in the same way as A is related to Toyota based on the given arrangement. Then R is related to?
    A. Fiat
    B. Honda
    C. Ford
    D. Hyndai
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – C. Ford
  5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. A, N
    B. C, P
    C. F, R
    D. D, M
    E. A, O
    Answer
    Answer – E. A, O