Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 34

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. All of them are facing the centre. Each of them likes different colours i.e. Orange, Red, Purple, Green, Yellow, Brown, Pink and White but not necessarily in the same order.

  • B is sitting second to the left of F. Neither C nor E likes Green. The one who likes White is an immediate neighbour of F. C is second to the right of the one who likes Orange.
  • There are only three people sits between the one who likes White and A. Only one person sits between the one who likes Green and A. The one who likes Red is to the immediate right of the one who likes Green.
  • D likes white colour. C and E are immediate neighbours of each other. The one who likes yellow sits to the immediate left of B.
  • The one who likes brown sits second to the right of the one likes Red. The one who likes pink is an immediate neighbour of the one who likes Green. H is second to the right of F
Explanation
Explanation-
circle-colour-1
  1. Who among the following likes Purple colour?
    A. B
    B. A
    C. G
    D. F
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. B
  2. In the arrangement, how many persons are there between F and E?
    A. Five
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. Three
  3. Which of the following statement is true about G?
    A. G is an immediate neighbour of A and the person who likes Yellow.
    B. The immediate neighbor of G are C and E
    C. G is third to the right of the person who likes Brown
    D. None of the given statements is true
    E. G sits opposite to C, who likes Yellow
    Answer
    Answer – E. G sits opposite to C, who likes Yellow
  4. Who among the following sits third to the right of D?
    A. H, who likes Red
    B. A, who likes Orange
    C. B, who likes White
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. H, who likes Red
  5. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. D, C
    B. C, A
    C. B, C
    D. D, G
    E. G, A
    Answer
    Answer – C. B, C

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight players – P, Q, R, S, T, U, V and W sit around a square table in such a way that four of them sit on the four sides while the rest at corners. They play different sports like Chess, Football, Kabaddi, Tennis, Badminton, Boxing, Hockey and Cricket. Some of them are facing the centre while some are facing facing outside.(i.e away from the centre)

Note: Same directions means that if one person facing the centre then the other person also faces the centre and vice versa. Opposite direction means if one person is facing the centre then the other person faces outside and vice versa.

  • Q faces the centre of the table and does not sit on any corner. V sits on one of the corner between the Cricketer and boxer. W sits second to the right of Football player who faces centre.
  • The Badminton player sits third to the left of Q.  S sits opposite to W. P sits on the corner exactly opposite to T. The Football player sits third to the right of hockey player. The chess player does not facing the centre.
  • The boxer sits opposite to Q, also faces in opposite direction of Q and sits between hockey and badminton player. T who is the Badminton player sits immediate right to the tennis player.
  • The Tennis player faces the same direction of the U. The immediate neighbours of Q are facing opposite directions.The Hockey player sits exactly opposite to Kabaddi player.
  • The one who is on the immediate left of U is facing the same direction as W.  R sits third to the left of W.
Explanation
Explanation-
rectangle
  1. Who among the following is a boxer?
    A. P
    B. U
    C. T
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – B. U
  2. R is related to which of the following Sports?
    A. Kabaddi
    B. Chess
    C. Hockey
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. Kabaddi
  3. Which of the following sits exactly between R and the  Chess Player?
    A. The person who plays Cricket
    B. The person who plays Hockey
    C. The person who plays Football
    D. Boxer
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. The person who plays Football
  4. How many persons sit facing the centre?
    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. Four
    Answer
    Answer – E. Four
  5. Which of the following pairs are the immediate neighbour of the cricketer?
    A. P, V
    B. P, R
    C. V, R
    D. Q, R
    E. V, Q
    Answer
    Answer – A. P, V
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test