Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 32

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row -1 – J, K, L, M, N and O are seated(but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In Row 2 – U, V, W, X, Y and Z are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row.

  • M sits fourth to the left of J. The one facing J sits third to the left of Y.
  • Only one person sits between Y and U. U does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • Only two people sit between K and O.
  • The one facing Z sits second to the right of K. Z does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • The one facing K sits second to the left of X.
  • V is not an immediate neighbour of Z. L is not immediate neighbour of M.
Explanation
Explanation-
sa
  1. Which of the following groups of people represents the people sitting at extreme ends of both the rows?
    A. M, O, X, W
    B. M, K, V, W
    C. N, K, V, Y
    D. J, N, U, V
    E. J, O, Z, X
    Answer
    Answer – A. M, O, X, W
  2. Which of the following is true regarding N?
    A. K sits second to the right of N.
    B. V is an immediate neighbour of the person who faces N
    C. Both L and O are immediate neighbours of N.
    D. Only one person sits between N and J.
    E. None of the given options are true.
    Answer
    Answer – B. V is an immediate neighbour of the person who faces N
  3. Who amongst the following sits second to the right of the person who faces L?
    A. V
    B. Z
    C. W
    D. U
    E. Y
    Answer
    Answer – E. Y
  4. Who amongst the following faces V?
    A. M
    B. L
    C. J
    D. N
    E. K
    Answer
    Answer – E. K
  5. Which of the following is true with respect to the given information?
    A. K faces one of the immediate neighbours of X.
    B. V sits exactly between W and U.
    C. None of the given options is true.
    D. J is an immediate neighbour of K.
    E. J faces Z.
    Answer
    Answer – E. J faces Z.

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table with equal distance
between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing outside.(i.e away from the centre)

  • B sits third to the left of A. E sits to the immediate right of H. D faces a direction opposite to that of B
  • Immediate neighbours of E face opposite directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only one person sit between
    E and D.
  • G sits second to the right of D. Both G and C face the same direction as H.(i.e if H faces the centre then G and C also faces the centre and vice-versa.) Only three people sit between B and H. E does not face outside
  • Immediate neighbours of F faces opposite directions(i.e if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and Vice-versa.)
Explanation
Explanation-
circle-arng
  1. Which of the following statements is true as per the given arrangement?
    A. F faces the centre
    B. Only three people sit between E and A
    C. G sits to the immediate right of C
    D. None of the given options is true
    E. C is an immediate neighbour of D
    Answer
    Answer – A. F faces the centre
  2. Who amongst the following sits third to the left of E?
    A. F
    B. C
    C. B
    D. A
    E. G
    Answer
    Answer – C. B
  3. How many people face the centre as per the given arrangement?
    A. Four
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. More than four
    Answer
    Answer – D. Three
  4. What will come in place of question mark (?) in the given series based on the positions as given in the arrangement?
    EH AG BE HB ?

    A. DC
    B. HD
    C. CF
    D. DA
    E. AH
    Answer
    Answer – A. DC
  5. As per the given arrangement D is related to A in the same way as B is related to H, Following the same pattern to whom is C related?
    A. F
    B. E
    C. N
    D. G
    E. P
    Answer
    Answer – A. F
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test