Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Ranking And Position Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

I. Study the following arrangement carefully and answer the following

  1. C 7 P @ 2 R T = 4 N L 8 I 5 F E 3 $ D G & 7 S U * O Y
    Which of the following is the seventh to the left of the 18th from the right end ?
    a) C
    b) P
    c) =
    d) L
    e) None of these
    Answer – b) P
    Solution:
    18th from the right end = N
    7th to the left of N = P

  2. How many such numbers are there in the series which is immediately preceded by symbol and followed by alphabet?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) more than three
    e) None of these
    Answer – c) three
    Solution:Three. (@2R, =4N and &7S)

  3. How many symbols are there in the series which is either immediately followed by number or immediately preceded by vowel ?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) more than three
    e) None of these
    Answer – d) more than three
    Solution:@2, =4, &7 and U*

  4. Four of the following are alike in some manner, find out the one that doesn’t belong the group.
    a) @RP
    b) N84
    c) D&3
    d) *YU
    e) F35
    Answer- c) D&3
    Solution:+2 in forward and -1 in backward direction

  5. Four of the following are alike in some manner, find out the one that doesn’t belong the group.
    a) [email protected]*U
    b) 2RS7
    c) T=&D
    d) L83E
    e) I5F5
    Answer- c) T=&D
    Solution:
    T=&D (in all other arrangement the first two letter are at same distance from the left as the last two letter from the right)

II. Study the following arrangement carefully and answer the following
Y X @ 2 # N C 7 G R T 8 & = D * P 4 % H J + 6 < 1 Z B 5

  1. How many such numbers are there in the above arrangement which immediately preceded by symbol and not immediately followed by a consonant.
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer – a) one
    Solution: +6<

  2. If 2N7X : 16JB than CGT# : ??
    a) +H4%
    b) +H4<
    c) +HY<
    d) [email protected]
    e) None of these
    Answer – b) +H4<
    Solution:
    corresponding terms (2 = 1, N = 6, 7 = J and X = B)

  3. Which of the following is sixth to right of the 13th from the right end?
    a) 6
    b) +
    c) <
    d) H
    e) None of these
    Answer – b) +
    Solution:
    13th from the right the right end = *
    sixth to the right of * = +

  4. If all the symbols and numbers are drop the above series which of the following is 9th from the left end?
    a) P
    b) H
    c) T
    d) J
    e) None of these
    Answer – a) P
    Solution:
    After dropping numbers and symbols series becomes Y X N C G R T D P H J Z B

  5. If all the number followed by symbols are doubled then the sum of all these number is ?
    a) 38
    b) 40
    c) 42
    d) 44
    e) None of these
    Answer- b) 40
    Solution:
    2# , 8&, 4% and 6<
    So, 4+16+8+12 = 40

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.