Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 82

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS, SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight People – A, B, C, D, E, F, and G live in ten different floors of a building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building is vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered ten. Each one of them likes to go 8 different places, namely Ooty, Kodaikanal, SIMLA, Mumbai, Chennai, New Delhi, Hyderabad and Bengaluru in 8 different months, namely January, February, March, May, June, September, November and December.(but not necessarily in the same order).
There is only one floor between the person who goes to tour in January and the person who goes to tour on the month which has more than 30 days. A goes to tour on neither June nor November. The number of people living below F is same as the number of people living between F and H. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. The top most floor is vacant. Only one person lives between B and the one who likes Mumbai. Only three floors between D and the one who likes Chennai. The number of floors between the one who likes Hyderabad and the one who likes Mumbai is two. The one who likes New Delhi lives immediately above G. Only three floors between G and A. The one who likes BENGALURU lives immediately above the one who likes Ooty. C lives one of the odd numbered floors above the one who likes Chennai. The number of floors between F and the one who likes KODAIKANAL is only one. Only one person lives between the one who likes BENGALURU and the vacant floor. Only two people live between C and vacant floor. B and C go to tour in the months which have more than 30 days and the name of both months started with M while G and F go to tour in the months which have less than 31 days. The number of floors between two vacant floors is five. The one who likes BENGALURU and KODAIKANAL not live in the floors numbered 8 and 7 respectively. The one who likes Mumbai lives immediately below the floor in which C lives. The person who goes to tour in the month which has less than 30 days stays immediately below the vacant floor. There are three persons live between the person who goes to tour in the month which has less than 30 days and the person who goes to tour in November. There are five floors between the person one who goes to tour in the month of March and the person who goes to tour in the month of December.

Floor No Person City Month
10 _ _ _
9 H Hyderabad February
8 B SIMLA May
7 C New Delhi March
6 G Mumbai June
5 F Chennai November
4 _ _ _
3 E Kodaikanal January
2 A Bengaluru September
1 D Ooty December


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G lives immediately above the one who likes Chennai
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who likes Bengaluru.
    D. D likes Mumbai.
    E. All the given statements are true
    Answer – A. G lives immediately above the one who likes Chennai

  2. Who amongst the following lives exactly between the two vacant floors?
    A. B
    B. G
    C. F
    D. A
    E. C
    Answer – E. C

  3. Which of the following person goes tour in February?
    A. D
    B. E
    C. F
    D. H
    E. None
    Answer – D. H

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – SIMLA
    B. C – Chennai
    C. F – Mumbai
    D. E – Ooty
    E. D – KODAIKANAL
    Answer – C. F – Mumbai

  5. How many people live between C and E?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two
    Answer – E. Two

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven Persons – A, B, C, D, E, F, and G – live on separate floors of a seven storey-ed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each person likes different fruits – Apple, Banana, Orange, Guava, Pomegranate, Grapes and Pineapple, but not necessarily in the same order. Each person has 7 different weight of their favorite fruit starting from 1kg to 10 kg. The weight of Guava is more than 2 kg. The total weight of Pomegranate and Grapes is 10 kg. The person who likes Guava lives on floor numbered four. A does not live on the lowermost floor. A lives on any odd numbered floor below the one who likes Guava. Only two persons live between A and the person who likes Pineapple. Only one person lives between B and F.  The total weight of apple is square of the total weight of Pomegranate while The total weight of Pine apple is square of the total weight of Guava. F lives on an even numbered floor and does not like Guava. Only three persons live between the persons who like Apple and Orange respectively. The person who likes Apple live on any floor above the B’s floor. The person who likes Apple does not live on the topmost floor. G lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of A. C does not like Apple or Orange. Only two persons live between D and the one who likes Guava. The person who likes Pomegranate lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Grapes. The difference between the weight of the Orange and Grapes is 2 kg. The floor number and the weight of favorite fruit is same for the person C.


[table]

Floor No Person Fruits weight
7 C Banana 7 kg
6 G Pineapple 9 kg
5 E Apple 4 kg
4 B Guava 3 kg
3 A Pomegranate 2 kg
2 F Grapes 8 kg
1 D Orange 6 kg

[/table]


  1. D has how many kg of favourite fruit?
    A. 2 kg
    B. 8 kg
    C. 6 kg
    D. 4 kg
    E. No one
    Answer – C. 6 kg

  2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
    A. E lives on floor numbered 5 and he does not like Guava
    B. A likes Pomegranate and he does not live on floor numbered 4
    C. C likes Banana and he does not have 6 kg.
    D. Only two persons live between the floors of E and F
    E. All the statements are true.
    Answer – E. All the statements are true.

  3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of A?
    A. B
    B. F
    C. G
    D. C
    E. No one
    Answer – A. B

  4. Who among the following lives exactly between the floors on which B and F live?
    A. F
    B. A
    C. D
    D. C
    E. No one
    Answer – B. A

  5. Who among the following does like Pomegranate?
    A. A
    B. D
    C. B
    D. C
    E. No one
    Answer – A. A