Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 81

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS, SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

There are Seven different Mobile Shops – A, B, C, D, E, F and G sold Mobiles starting from Monday to Sunday (of the same week) not necessarily in same order. The number of Mobiles sold by the Seven Mobile shops in seven different days are 4, 6, 9, 12, 18, 15 and 27 (not necessarily in same order). The colour of the mobile of seven different shops are – Grey, Black, Blue, Red, White, Gold and Silver.

The store with the highest number of mobiles have White colour and the store with the least number of mobiles have black colour. The shop which sold more than 12 mobiles(not an odd number) is immediately after the one which sold 12 mobiles. Shop F sold more number of mobiles than Shop D. The Shop ‘A’ sold mobiles on one of the days after Friday. On Wednesday, the number of mobiles sold are 12. The difference between the number of mobiles sold on Monday and Friday is the multiple of the number 7. There are two shops between the shop F and the shop which one sold 4 mobiles. Shop B sold mobiles on one of the days immediately before the shop that sold 9 mobiles. There are two shops between B and G. There are three shops between the shop F and D. C not sold the least number of mobiles. The sum of mobiles sold on Wednesday and Saturday is more than ten and the sum equals to the number of mobiles sold on Friday. The difference between the number of mobiles sold by Shop B and G is less than five. The Shop which sold 9 mobiles not on Friday. The shop F sold the mobiles on one of the days after the shop which sold 4 mobiles. The store B has Gold colour mobiles. The store which sold Red colour mobiles immediately after the one which sold Blue Colour. Shop D did not sell Silver mobiles.

Days Shops Number of Mobiles Colour
Monday D 6 Grey
Tuesday E 4 Black
Wednesday G 12 Blue
Thursday C 18 Red
Friday F 27 White
Saturday B 15 Gold
Sunday A 9 Silver


  1. Which of the following is sold by Shop A?
    A. 12
    B. 15
    C. 27
    D. 6
    E. 9
    Answer – E. 9

  2. Which of the following combinations of “Shop – Day” is True with respect to the given arrangement?
    A. E – Friday
    B. A – Saturday
    C. C – Thursday
    D. B – Friday
    E. E – Thursday
    Answer – C. C – Thursday

  3. Which of the following shop sold mobiles immediately after A?
    A. D
    B. E
    C. F
    D. G
    E. None
    Answer – E. None

  4. In this arrangement, A is related to Monday, F is related to Wednesday then B is related to?
    A. Tuesday
    B. Friday
    C. None of the given options is true.
    D. Saturday
    E. Sunday
    Answer – A. Tuesday

  5. Which among the following shop sold Grey mobiles.?
    A. B
    B. C
    C. A
    D. D
    E. F
    Answer – D. D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven cricket players viz. P, Q, R, S, T, V and W played in seven different matches in a week starting from Monday and ending on Sunday. Some of them are bowlers and some of them are batsman. Their Run/Wickets in the seven matches are – 50, 5, 4, 16, 8, 4 and 25. The Jersey number of all players are – 12, 54, 77, 55, 16, 4 and 13

V plays on Thursday. Two matches are played between the matches played by player V and player P. On the first day of the week, the batsman scored half century played in the match. The sum of Runs/Wickets of the player W and Q is equaled to the Runs/Wickets of S. All the bowlers should be preceded and succeeded by batsman and T is the only bowler which can not be succeeded by any one. The player who played match on Tuesday has the Jersey number, which is the square of Jersey number of Player T. P is the only batsman which is followed by another batsman. Only one match is played between the matches played by the player T and S. The score of the batsman who played the match on Thursday is the perfect square of the score of the player who played on Saturday. The match played by T is not played on the day immediately before or immediately after the day when the match of player V is played. The score of the batsman who played the match on Tuesday is the perfect square of the score of the player who played on Sunday. The match played by R is played on the day immediately before the day when the match of player W is played. Match played by S is not played after the match of player Q. The player who played match on Monday has the Jersey number which can be divided by 11. The player who has 54 as a Jersey number did not play on Friday. The player V has the consecutive Jersey number of W while the player who played match on Saturday has the consecutive Jersey number of the player who played match on Friday.

Days Player Role Runs/Wickets Jersey Number
Monday P Batsman 50 77
Tuesday R Batsman 25 16
Wednesday W Bowler 4 54
Thursday V Batsman 16 55
Friday S Bowler 8 12
Saturday Q Batsman 4 13
Sunday T Bowler 5 4


  1. As per the given arrangement which of the following combination represents only the people who are bowlers?.
    A. T, V
    B. Q, P, T
    C. V, W, R
    D. P, T
    E. W, T, S
    Answer – E. W, T, S

  2. As per the given arrangement which of the following person represent the one who was played in between the W and S?
    A. U
    B. P
    C. R
    D. V
    E. W
    Answer – D. V

  3. Which of the following is the Jersey Number of S?
    A. 55
    B. 54
    C. 13
    D. 12
    E. Other than those given as options
    Answer – D. 12

  4. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?
    A. Monday – P
    B. Tuesday – W
    C. Wednesday – Q
    D. Thursday – S
    E. Friday – T
    Answer – A. Monday – P

  5. Who amongst the following scored half century?
    A. P
    B. V
    C. U
    D. W
    E. T
    Answer – A. P